nova "zatvaranja" reflektovaće se na cenu goriva

Covid-19 diktira potražnju na tržištu naftnih derivata

SrbijaVesti

14.8.2021 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Covid-19 diktira potražnju na tržištu naftnih derivata Covid-19 diktira potražnju na tržištu naftnih derivata
Slabljenjem korona virusa povećana je potražnja i prodaja naftnih derivata, pa je ona u Srbiji ove godine čak i veća nego 2019, dakle pre... Covid-19 diktira potražnju na tržištu naftnih derivata

Slabljenjem korona virusa povećana je potražnja i prodaja naftnih derivata, pa je ona u Srbiji ove godine čak i veća nego 2019, dakle pre epidemije, a i cene nafte i naftnih derivata dostigle su nivoe približne onima od pre korone, izjavila je urednica portala Energija Balkana, Jelica Putniković.

To ne dešava samo u Srbiji, već i u celom svetu, kaže Putniković, i kao zanimljivo navodi da je američka administracija, kako bi zaustavila rast cena nafte, sa OPEK-om počela pregovore o tome da članice ove asocijacije država izvoznica nafte povećaju proizvodnju i plasman sirove nafte.

„To radi Amerika, poznata po tome što njeni vozači baš i ne štede gorivo, već troše velike količine naftnih derivata, a sve kako bi se zaustavilo poskupljenje sirove nafte i na taj način zapravo pojeftinilo gorivo“, kaže Putniković za Tanjug.

Dodaje, međutim, da je veoma diskutabilno koliko će uopšte i biti potrebno povećanje ponude koje Amerikanci traže, jer je Međunarodna agencija za energetiku izmenila svoju raniju prognozu i u najnovijoj kaže da će porast potrošnje i potražnje za naftom biti manji nego što su ranije planirali.

Sve to, ocenjuje sagovornica Tanjuga, pokazuje koliko je u sadašnjim okolnostima izazvanim korona virusom teško planirati i predvideti šta će se na ovom tržištu događati i koliko će gorivo u narednom periodu koštati.

„Pošto već imamo četvrti talas korone, pitanje je kakva će biti situacija sa putovanjima i potrošnjom goriva pa je veoma teško prognozirati šta će biti i za dve nedelje, a kamoli davati prognozu na duže. I naše zdravstvene vlasti najavljuju neke oštrije mere, a ako se recimo zabrane veći skupovi, možemo očekivati da će se manje putovati, a to će uticati i na smanjenu potrošnju nafte i reflektovati se na cenu goriva“, objašnjava Jelica Putniković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...