COVID-19 UTICAO I NA GASTARBAJTERE Od dijaspore bar pola milijarde evra manje

SvetVesti

18.1.2021 09:52 Autor: Julijana Vincan 0

COVID-19 UTICAO I NA GASTARBAJTERE Od dijaspore bar pola milijarde evra manje COVID-19 UTICAO I NA GASTARBAJTERE Od dijaspore bar pola milijarde evra manje
Stručnjaci Svetske banke u oktobarskom izveštaju predviđaju da će kod zemalja sa niskim i srednjim prihodima suma novca koju radnici migranti šalju u zemlje... COVID-19 UTICAO I NA GASTARBAJTERE Od dijaspore bar pola milijarde evra manje

Stručnjaci Svetske banke u oktobarskom izveštaju predviđaju da će kod zemalja sa niskim i srednjim prihodima suma novca koju radnici migranti šalju u zemlje porekla biti manja do kraja 2021. za oko 14 odsto.

Izveštaj SB ukazuje na tendenciju naglog pada priliva deviznih doznaka u Srbiju za 20 odsto u 2020. godini, potvrđuje za Politiku Vladimir Grečić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu u penziji, koji se godinama bavi problematikom priliva doznaka od naše dijaspore.

„Pandemija korona virusa imala je, bez sumnje, negativan uticaj na sve tokove transakcija, pa i na devizne doznake migranata i iseljenika naše zemlje“, kaže on za list Politika.

Novčanik na mapi Srbije
Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je srpska dijaspora poslala u matičnu državu više od 4,2 milijarde dolara u 2019. godini, za prošlu godinu mogla se očekivati „pošiljka” vredna više od 3,3 milijarde dolara.

U godini pre pandemije priliv deviznih doznaka migranata u matičnu državu bio je manji za 4,7 odsto od priliva u 2018. godini, a kao jedan od razloga za manji priliv navodi se i to što su odlazile cele porodice, pa nisu imale kome da šalju novac.

Stručnjaci Svetske banke u oktobarskom izveštaju predviđaju da će kod zemalja sa niskim i srednjim prihodima, količina novca koju radnici migranti šalju u zemlje porekla biti manja do kraja 2021. godine za oko 14 odsto.

„Naravno, taj pad će građane nekih zemalja primalaca deviznih doznaka pogađati više, a neke manje, sve u zavisnosti od odnosa doznaka prema BDP. Među najvažnijim faktorima koji dovode do pada doznaka su slab ekonomski rast i nivo zaposlenosti u zemljama domaćinima migranata, visoke cene nafte, slabljenje vrednosti valuta zemalja koje šalju doznake u odnosu na američki dolar”, ističe Grečić.

Foto: Unsplash

Smanjenjem će u 2020. i 2021. godini biti pogođeni svi regioni, a najoštriji pad očekuje se u Evropi i centralnoj Aziji (za 16 i osam procenata), zatim u istočnoj Aziji i na Tihom okeanu (11 i četiri odsto), na Bliskom istoku i u Severnoj Africi po osam odsto, u subsaharskoj Africi (devet i šest odsto), Južnoj Aziji (četiri i 11 odsto) i u Latinskoj Americi i na Karibima (0,2 i osam odsto).

„U ovoj pandemiji, negativni efekat smanjivanja izvora doznaka zahteva celovit odgovor ne samo zbog siromašnih zemalja, već i bogatih. Pre svega, globalna zajednica mora prepoznati korist zadržavanja migranata tamo gde jesu, u zemljama domaćinima, što je više moguće. Zadržavanje migranata pomaže zemljama domaćinima da održe i ponovo pokrenu osnovne poluge usluga u svojim ekonomijama i omoguće da doznake u zemlje primalaca nastave da teku, čak i ako su na znatno smanjenom nivou“, smatra nekadašnji profesor Ekonomskog fakulteta.

Novac u rukama, iz novčanika
Foto: Shutterstock

Dodaje da zemlje donatori i međunarodne finansijske institucije takođe moraju da se uključe da pomognu zemljama porekla migranata ne samo da se bore protiv pandemije, već i da ublaže šok gubitkom ovih tokova privatnog dohotka, baš kada je ovim zemljama sa niskim prihodima i krhkim ekonomijama najpotrebnija pomoć”, naglasio je on.

Prema poslednjim podacima NBS ukupan priliv po osnovu doznaka (ličnih transfera) u periodu od januara do oktobra 2020. godine iznosio je 2.508 milijardi evra, što je za 424,6 miliona evra (14,5 odsto) manje u odnosu na isti period prethodne godine. Preračunato prema aktuelnom kursu dolar – evro, onih 3,3 milijardi dolara o kojima govori Svetska banka je oko 2,7 milijardi evra tako da su podaci manje – više slični.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Inače, NBS koristi metodologiju platnog bilansa MMF prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi, a obuhvata: doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije

„Manji priliv doznaka je posledica pandemije i njenog nepovoljnog uticaja na ekonomska kretanja u zemljama u kojima dominantno radi naša dijaspora. Prilivi doznaka niži su ne samo u Srbiji, već i na globalnom nivou“, objasnili su u NBS.

Dodaju da je uticaj pandemije na kretanja doznaka dvojak. Pre svega, pad BDP u zemljama iz kojih se šalju doznake utiče na smanjenje raspoloživih sredstava koje ljudi mogu da izdvoje i da pošalju u matične zemlje.

„Dodatno, i same mere ograničavanja kretanja u cilju suzbijanja širenja virusa, otežavaju prenos dela doznaka koji se ne obavlja putem zvaničnih kanala, odnosno doznaka koje dijaspora donosi u gotovini”, navode u NBS.

Novac u džepu
Foto: Piqsels.com

Baza podataka Svetske banke o cenama doznaka pokazuje da je globalni prosečni trošak slanja 200 dolara iznosio 6,8 odsto od vrednosti doznake u trećem kvartalu 2020. i uglavnom je nepromenjen od prvog kvartala 2019. godine. To je više nego dvostruko od cilja održivog razvoja 2030. godine koji predviđa tri procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...