Si Đinping najavio spremnost da se rok pomeri

Crna Gora očekuje od Kine produženje grejs perioda za otplatu kredita

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

27.5.2021 12:54 Autor: Ljiljana Begović 1

Crna Gora očekuje od Kine produženje grejs perioda za otplatu kredita Crna Gora očekuje od Kine produženje grejs perioda za otplatu kredita
Kina je spremna da razgovara s Crnom Gorom o produženju grejs perioda na otplatu kredita od 809 miliona evra koji joj je kineska banka... Crna Gora očekuje od Kine produženje grejs perioda za otplatu kredita

Kina je spremna da razgovara s Crnom Gorom o produženju grejs perioda na otplatu kredita od 809 miliona evra koji joj je kineska banka dala za izgradnju auto-puta, objavio je kabinet crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Prva rata kredita od 33 miliona evra trebalo bi da na naplatu stigne u julu. Međutim, nakon razgovora predsednika Crne Gore sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, saopšteno je da je kineska strana spremna da razgovara o produženju grejs perioda do kraja 2022. godine.

Đukanovićev kabinet je saopštio da je Đinping rekao da kineske vlasti pridaju veliki značaj realizaciji projekta prvog crnogorskog auto-puta. Crna Gora je 2014. godine, dobila kredit od kineske Exim banke za izgradnju prve od tri deonice auto-puta koji vodi od Bara do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od dva odsto i šestogodišnji poček koji ističe ove godine.

Niskogradnja
Foto: Pixabay.com

Đukanović je kineskom predsedniku rekao da je auto-put “najvredniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore” i da se izgradnja prve deonice očekuje do kraja novembra.

Prvu deonicu auto-puta gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja je radove po ugovoru trebalo da završi u maju 2019. godine, ali je rok produžen do novembra 2021. godine.

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović je krajem aprila u Evropskom parlamentu zatražio od EU pomoć u isplati kredita, čime bi, kako je kazao, pomogla da se smanji uticaj Kine u zemlji. Evropska komisija je, međutim, sredinom aprila jasno poručila da “EU ne vraća dugove od trećih strana”, piše Investitor.me.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...