CRNA GORA POOŠTRAVA RESTRIKTIVNE MERE ZBOG KORONE Policijski čas od 22 do pet sati ujutro u tri opštine

RegionVesti

28.9.2020 12:52 Autor: Julijana Vincan 4

CRNA GORA POOŠTRAVA RESTRIKTIVNE MERE ZBOG KORONE Policijski čas od 22 do pet sati ujutro u tri opštine CRNA GORA POOŠTRAVA RESTRIKTIVNE MERE ZBOG KORONE Policijski čas od 22 do pet sati ujutro u tri opštine
U opštinama Nikšić, Berane i Andrijevica stupaju na snagu nove restriktivne epidemiološke mere, menja se i rad ugostiteljskih objekata, a uvodi se i zabrana... CRNA GORA POOŠTRAVA RESTRIKTIVNE MERE ZBOG KORONE Policijski čas od 22 do pet sati ujutro u tri opštine

U opštinama Nikšić, Berane i Andrijevica stupaju na snagu nove restriktivne epidemiološke mere, menja se i rad ugostiteljskih objekata, a uvodi se i zabrana kućnih poseta, odlučilo je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore (NKT) po preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ).

To znači, da je u ovim opštinama zabranjen izlazak iz domova od večeras u 22 do pet sati ujutro, a narednih 14 dana biće zatvoreni i svi ugostiteljski objekti.

Ugostiteljski objekti u Kotoru, Budvi, Podgorici i Pljevljima od ponedeljka mogu da rade do 22 časa. Za stolom mogu da sede najviše dve osobe, a obavezan je razmak između stolica od jednog metra.

„Da bi bilo koja mera dala rezultate mora da prođe period inkubacije. Tako da je za očekivati da u narednih 10 do 14 dana imamo vidljiv efekat mera koje smo predložili. To opet zavisi od implementacije mera na terenu“, naglasio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

Devojka nosi masku u kafiću i gleda u telefon
BeoFoto: Tanjug/Nikola Anđić

On je podsetio da od ponedeljka stupaju na snagu nove restriktivne mere u više opština, zavisno od epidemiološke situacije. Begić ističe da se opštine dele u četiri kategorije zavisno od broja obolelih u prethodnih 14 dana.

„Svaka opština koja bude prelazila iz jedne grupe u drugu, suočiće se sa pooštravanjem mera“, naveo je Begić, a prenosi RTCG.

Tabele će se objavljivati subotom ujutru, a mere će stupati na snagu ponedeljkom u ponoć i primenjivati se 14 dana.

„U ovom ciklusu najstrože mere su uvedene u opštine Andrijevica, Nikšić, Berane. U njima je epidemiološka situacija najgora i stopa je, posebno u Nikšiću, pet puta veća nego na državnom nivou“, naveo je Begić.

Foto: Tanjug

Kaže i da Andrijevica i Berane imaju silazni trend oboljevanja, pa je za očekivati da se stanje u tim opštinama poboljša.

„Nikšić je, nažalost, na nekoj ravnoj liniji sa blagim trendom poboljšanja, a Rožaje pokazuje blagi trend smirivanja”, naveo je Begić.

Početak škole u Crnoj Gori

Govoreći o početku škole, Begić je kazao da u opštinama u kojima nema veliki broj oboljelih, nema razloga da škole ne počnu da rade.

„U Nikšiću, sa druge strane, klasično otvaranje škole bi predstavljalo epidemiološki rizik i sa otvaranjem škola treba sačekati“, rekao je Begić.

Ponavlja da je stav IJZ da u svim onim opštinama u kojim je 14-odneva stopa oboljevanja iznad propisanog, sa otvaranjem škola treba sačekati, ali organizovati nastavu onlajn.

Situacija sa ugostiteljima u CG

On ističe da razume i da ugostitelji, koji traže ukidanje zabrana u pojedinim opštinama, pokušavaju da zaštite svoj biznis.

„Isto tako sam iznenađen nedostatkom solidarnosti i saosećanja“, kazao je Begić i dodao da bi trebalo da vode računa o društveno odgovornom ponašanju.

„Najbolje objašnjenje mogu da dobiju kada odu na bilo koju od društvenih mreža i vide tamo način na koji se građani ponašaju u pojedinim ugostiteljskim objektima“, kazao je Begić.

Ljudi nose maske na ulici
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Dodaje i da su u drugom talasu od korona virusa najviše obolevali mladi.

„Oni uglavnom navode podatake da su bili deo noćnog provoda. Imamo čvrste naučne dokaze da način na koji su funcionisali mnogi ugostiteljski objekti predstavlja epidemiloški rizik“, naglasio je Begić.

Uporedo, ugostitelji u Podgorici i Nikšiću najavljuju proteste.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...