Negativne posledice rata osetiće se u narednoj turističkoj sezoni

Crna Gora treba da se okrene srpskom, bosanskom i makedonskom tržištu

BiznisRegionVesti

8.3.2022 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Crna Gora treba da se okrene srpskom, bosanskom i makedonskom tržištu Crna Gora treba da se okrene srpskom, bosanskom i makedonskom tržištu
Posledice rata u Ukrajini dominantno će se osetiti u turizmu, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. Osim turizma, kako je kazao, sva dešavanja vezana za... Crna Gora treba da se okrene srpskom, bosanskom i makedonskom tržištu

Posledice rata u Ukrajini dominantno će se osetiti u turizmu, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Osim turizma, kako je kazao, sva dešavanja vezana za rat u Ukrajini uticaće i na trgovinu, građevinarstvo i nekretnine. Prema njegovim rečima, doći će do rasta cena jer će sankcije Rusiji izazvati energetski disbalans u polovini Evropske unije (EU), a to dovodi do lančane reakcije.

On napominje da Crna Gora zavisi od uvoza. Takođe, kaže da je sada postoji šansa za okretanje strategiji razvoja realne ekonomije, i to “u prvom redu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane“, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Dan.

On je istakao da je, ukoliko rat u Ukrajini potraje još mesec ili dva, najbolja strategija po pitanju turizma targetiranje srpskog, bosanskog i makedonskog tržišta.

„Dobra vest, ako je uopšte može biti nakon ovog sukoba, jeste to što je priča o korona virusu zamrla na globalnom nivou. Kao da se lagano opraštamo od pandemije. Korona virus plus rusko-ukrajinska kriza učiniće ovaj svet drugačijim od onoga na koji smo navikli. Da vidimo kako ćemo se kao država i ekonomija snaći u njemu. Bez realne ekonomije nemamo šansi, ali neoliberalni koncept je još žilav“, smatra Drecun.

Rat je, kako je naveo, nastavak politike oružjem. On navodi da je ovim ratom Rusija je pokazala da je po svaku cenu spremna da zaštiti svoje interese.

“Ukrajina, kao slabija vojna sila, priklonila se Evropskoj uniji i traži hitan prijem u članstvo. Rat je uvek lošija opcija od mira. I naravno, zapitamo se uvek kad to svi znamo, zašto dolazi do rata“, poručio je Drecun.

On smatra da nijedan rat nije spontan i da iza svakog rata stoji određena politička mašina, koja ratom želi da ubrza ostvarenje svojih interesa.

„Rat kao rat ne bi strašno pogodio ekonomiju Crne Gore kad ne bi bilo reakcija SAD, EU, Kine i ostalih sila. Mislim da će ovaj rat, kako god da se završi, oštetiti turističku sezonu kad je u pitanju tržište Ukrajine ili Rusije. Ukrajina nije značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore. Za Rusiju se može reći da je to u mnogo većoj meri. Crna Gora je politički stala na stranu Ukrajine, pa će negativne posledice doći sa ruske strane“, zaključio je Drecun.

  • SANJA

    8.3.2022 #1 Author

    Prvenstveno treba da shvati da su joj komsije prijatelji,familija a onda ostalo

    Odgovori

  • GINKO

    8.3.2022 #2 Author

    Ona je trebala jos odavno da se okrene prema nama

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.3.2022 #3 Author

    komsiije crnogorci žele da razvijaju elitni turizam
    treba još mnogo da se trude i ulažu. svakako ima dosta mesta u CG koje su vrhunske destinacije

    Odgovori

  • STRELAC

    8.3.2022 #4 Author

    Nije samo CG,pogotovu Turska ce osetiti nedostatak turista iz Rusije i Ukrajine.

    Odgovori

  • LUKA

    8.3.2022 #5 Author

    To je trebalo jos od kad Ali tesko da ce se to desiti

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.3.2022 #6 Author

    Mi smo im jedino preostali…

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.3.2022 #7 Author

    Oni i jesu okrenuti i ka nama ali cilana grupa su im oni koji ove godine verovatno nece biti u Cg

    Odgovori

  • FRUIT04

    8.3.2022 #8 Author

    Sve sami yugonostalgicari.. Godinama u CG ima najvise turista iz zemalja regiona.

    Odgovori

  • NATI29

    9.3.2022 #9 Author

    Pa morace posto vecina turista je iz Rusije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...