Većina poslanika skupštine za izmene zakona o PDV-u

Crna Gora ukida PDV na hleb, kao i akcize na plastiku

RegionVesti

16.6.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Crna Gora ukida PDV na hleb, kao i akcize na plastiku Crna Gora ukida PDV na hleb, kao i akcize na plastiku
Skupština Crne Gore usvojila je zakonske predloge poslanika Socijaldemokrata (SD), koji se tiču ukidanja poreza na dodatu vrednost (PDV) na hleb i akcize na... Crna Gora ukida PDV na hleb, kao i akcize na plastiku

Skupština Crne Gore usvojila je zakonske predloge poslanika Socijaldemokrata (SD), koji se tiču ukidanja poreza na dodatu vrednost (PDV) na hleb i akcize na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića.

Poslanik Damir Šehović je tokom obrazlaganja zakona u skupštini rekao da bi ova dva predloga trebalo da reše probleme koji tište građane.

„Prvim zakonom želimo da smanjimo PDV na hleb sa sadašnjih sedam na nula odsto i da time doprinesemo da se cena ove osnovne životne namirnice, koja je početkom godine poskupela 30 odsto, smanji, ali i da se stane na kraj jednoj nepoštenoj i nepravednoj praksi da država zarađuje na povećanoj ceni hleba“, poručio je Šehović, prenosi RTCG.

On tvrdi da država zarađuje tako što je cena povećana, a PDV ostao nepromenjen.

„Drugim zakonom želimo da ukinemo akcizu na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića, odnosno akcizu koja je nedavno nametnuta usvajanjem zakona o akcizama u parlamentu, ali je nametnuta domaćim privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom vode, mleka i mlečnih proizvoda, kao i onima koji se bave prepakivanjem određenih proizvoda“, rekao je Šehović.

Oni su opterećeni akcizom na plastiku, zbog čega su prinuđeni da podižu cene proizvoda skoro deset odsto.

Proizvodnja plastičnih flaša
Foto: Pixabay.com

„Akciza na plastiku ostaje, ali mi ovim izmenama samo ukidamo akcizu na plastiku kada se ona korsiti kao ambalaža u industriji hrane i pića“, objasnio je Šehović.

Predstavnica Kluba poslanika Demokratski front Simonida Kordić, navela je da će podržati predložena zakonska rešenja, koja su, kako je ocenila, dobra, ali nedovoljna.

„Hleb će, ako skinemo PDV, pojeftiniti sedam odsto, ali je u proteklih nekoliko meseci poskupeo 30 odsto. Lokalni proizvođači će biti u nešto povoljnijem položaju, ali pitanje siromaštva i sveukupnog ekonomskog kolapsa ostaje i dalje i donošenje jednog, dva, tri ili pet zakona to ne može rešiti“, upozorila je Kordić.

Predsednik Kluba poslanika Crno na belo, Miloš Konatar, najavio je podršku predloženim zakonima.

„Potpuno je nebitno ko predlaže neko zakonsko rešenje. Svaki dobronameran i kvalitetan predlog će uvek imati našu podršku. Ovo je poruka kako treba ubuduće raditi, bez obzira ko bio parlamentarna većina ili opozicija“, zaključio je Konatar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...