Najviše zahteva podneli aplikanti iz Rusije

Od 2020. godine do danas Vlada Crne Gore dodelila 409 ekonomskih državljanstava

RegionU fokusuVesti

15.6.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Od 2020. godine do danas Vlada Crne Gore dodelila 409 ekonomskih državljanstava Od 2020. godine do danas Vlada Crne Gore dodelila 409 ekonomskih državljanstava
Vlada Crne Gore je od 2020. godine do danas dodelila ukupno 409 ekonomskih državljanstava, od kojih preko dve trećine građanima Ruske Federacije. To se... Od 2020. godine do danas Vlada Crne Gore dodelila 409 ekonomskih državljanstava

Vlada Crne Gore je od 2020. godine do danas dodelila ukupno 409 ekonomskih državljanstava, od kojih preko dve trećine građanima Ruske Federacije.

To se navodi u Informaciji o ekonomskom državljanstvu, koju je vlada usvojila, a u kojoj je prvi put i javno objavljen spisak svih stranih državljana koji su dobili državljanstva po posebnom programu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

„U 2019. godini nije doneto nijedno rešenje za sticanje crnogorskog državljanstva po osnovu posebnog programa. U 2020. godini doneto je 109 rešenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa, a u prošloj godini doneto je 260 rešenja“, navodi se u Informaciji o ekonomskom državljanstvu.

Dodaje se da je u ovoj godini doneto 40 rešenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa, iako se takvim odlukama protivi Evropska komisija (EK).

Ukupno se 522 zahteva nalazi u proceduri za 152 aplikanta i 370 članova porodice, razvrstano po državljanstvima – Ruska Federacija 232, Kina 107, Sjedinjene Američke Države (SAD) 51, Liban 22, Egipat 14, Južnoafrička Republika 11, Indija i Pakistan po 10, Jordan sedam, Tunis šest, Maroko, Turska i Indonezija po pet, Tajvan, Kenija, Jermenija, Filipini po četiri, Ukrajina, Hong Kong, Kraljevina Saudijska Arabija, Kazahstan, Južna Koreja po tri, Kanada dva i Japan, Novi Zeland, Vijetnam i Grenada po jedan.

Obaveštenjem tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, upućenog predsedniku vlade od 7. marta ove godine, imajući u vidu sukob Rusije i Ukrajine, stav ministra unutrašnjih poslova bio je da neće donositi odluke po predmetnim zahtevima sve dok se ne pribave mišljenja agenta za ocenu međunarodne podobnosti i Uprave policije – Sektora za finansijsko-obaveštajne poslove.

U non-pejperu EK za poglavlja 23 i 24 se podseća da je u decembru prošle godine Crna Gora produžila program ekonomskog državljanstva do kraja ove godine, suprotno preporukama iz Izveštaja o Crnoj Gori za prošlu godinu i iz Četvrtog izveštaja Mehanizma za suspenziju viza.

U izveštaju Mehanizma za suspenziju viza, EK je preporučila Crnoj Gori da što pre ukine šemu državljanstva u zamenu za investicije.

Vlada je na elektronskoj sednici 30. decembra prošle godine donela odluku da će biti produžen Program za sticanje državljanstva posredstvom investicija za još godinu, odnosno do kraja ove godine.

Premijer Dritan Abazović najavio je da nakon tog roka program neće biti produžen.

Evropski parlament (EP) je na sednici 9. marta ove godine usvojio Rezoluciju o zakonodavnoj inicijativi u kojoj poziva EK da do kraja mandata podnese predlog mera koje će imati za cilj postepeno ukidanje „zlatnih pasoša“ i regulisanja sticanja boravišta ulaganjem.

EP, između ostalog, traži da se pravilima EU doprinese borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca, korupcije i utaje poreza, uključujući stroge provere podobnosti – provere članova porodice podnosilaca zahteva i izvora finansijskih sredstava.

U Informaciji se precizira da se u periodu trajanja posebnog programa mogu doneti rešenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo po osnovu posebnog programa povodom najviše 2.000 zahteva.

„Ukazujemo na javno proklamovanu politiku Vlade Crne Gore na stvaranju poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije, da građanin, kao poreski obveznik, ima potpuno pravo da dobije kvalitetnu informaciju, jer je naša obaveza da objektivno i transparentno izveštavamo o svim aktivnostima. Transparentnost rada svih u državnoj upravi, kao svakog pojedinca, treba da onemogući korupciju i mito, ali i da obezbedi blagovremeno reagovanje na sve neusaglašenosti. Ovo je zajednička obaveza svih nas“, zaključuje se u Informaciji o ekonomskom državljanstvu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...