U susednoj državi kompanije duguju skoro 300 miliona evra poreza

Objavljena crna lista poreskih dužnika u Crnoj Gori

NovacRegionVesti

6.6.2022 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Objavljena crna lista poreskih dužnika u Crnoj Gori Objavljena crna lista poreskih dužnika u Crnoj Gori
Dug najvećih poreskih dužnika prema državi u Crnoj Gori dostigao je gotovo 300 miliona evra, podatak je iz najnovije liste poreskih dužnika. Od ukupnog... Objavljena crna lista poreskih dužnika u Crnoj Gori

Dug najvećih poreskih dužnika prema državi u Crnoj Gori dostigao je gotovo 300 miliona evra, podatak je iz najnovije liste poreskih dužnika.

Od ukupnog duga, 135,99 miliona evra je po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrednost (PDV), na dobit, na promet nepokretnosti i koncesija, i taj dug je na listi 200 najvećih poreskih dužnika, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Ukupan dug sa liste 50 obveznika za poreze i doprinose iznosi 63,32 miliona evra, dok je dug preduzeća u stečaju 98,97 miliona evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Iz UPC, kojom od maja rukovodi Rade Milošević, saopštili su da su napravili listu 200 najvećih poreskih dužnika za sve oblike poreza, listu sa 50 dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja i da je novina 100 najvećih poreskih obveznika u kojima je pokrenut stečaj.

Kako pišu Vijesti, poslednja zvanična lista poreskih dužnika objavljena je u avgustu prošle godine kada je upravom rukovodio Aleksandar Damjanović, sadašnji ministar finansija, dok za vreme mandata doskorašnje vršiteljke dužnosti direktorke UPC Milene Petričević zakonska obaveza o objavljivanju crne liste nije poštovana.

Crna lista se objavljuje kvartalno od 2013. godine u dva dela – najveći dužnici za sve poreske obaveze i najveći dužnici za dugove po osnovu poreza i doprinosa i na tim listama su bili i obveznici u stečaju.

Objave su usledile nakon izmene Zakona o poreskoj administraciji, što je tada iz opozicionih poslaničkih klupa pokrenuo Damjanović. Uredba kojom je ovo pitanje detaljnije razrađeno izmenjena je prošle godine, pa je dodato da se izdvoji lista 100 najvećih dužnika u stečaju.

Na listi 200 najvećih poreskih dužnika na prvom mestu je preduzeće Spic Ronghe International (Montenegro) Limited, sa iznosom od 10,14 miliona evra. Ta kompanija je pod istragom crnogorskog tužilaštva zbog afere Možura.

Druga firma na listi 200 najvećih dužnika je Vektra Jakić sa deset miliona evra.

Na listi 200 dužnika treći je Tehnoput, sa dugom od oko 5,5 miliona evra, a našao se i među dužnicima za poreze i doprinose 1,36 miliona evra. Na crnu listu 200 najvećih dužnika su dospeli Aerodromi Crne Gore (ACG), koji duguju državi oko 4,39 miliona evra.

Na petom mestu 200 najvećih dužnika je Binex Podgorica, sa dugom od 3,8 miliona evra, zatim A-KOP sa 3,5 miliona. Cijevna Komerc duguje za poreze 3,26 miliona evra, a za poreze i doprinose 580.000 evra.

Među dužnicima je i jedan od vlasnika vetroelektrane Možura, Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC, koji za poreze duguje 1,49 miliona evra, zatim Vektra Boka koja duguje 1,42 miliona.

Listu dužnika za poreze i doprinose predvodi državna kompanija za proizvodnju vina Plantaže, sa dugom od 9,37 miliona evra, koja duguje i za ostale poreze oko 755.000 evra.

Na listi dužnika u stečaju na prvom mestu je nekadašnji nacionalni avio-prevoznik Montegro Airlines (MA), koji je ostao dužan državi 15,03 miliona evra, a najveći deo duga se odnosi na poreze za plate zaposlenih.

  • MARKO7

    6.6.2022 #1 Author

    Pa realno su ga baš nagrabusili…

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.6.2022 #2 Author

    Nista iznenadjujuce…

    Odgovori

  • Anna

    7.6.2022 #3 Author

    Baš me interesuje kako bi izgledala srpska lista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...