Susedna zemlja vodeći kandidat za članstvo u EU

Najveći potencijali crnogorske privrede leže u primarnoj poljoprivredi

BiznisBolji posaoRegionVesti

30.5.2022 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Najveći potencijali crnogorske privrede leže u primarnoj poljoprivredi Najveći potencijali crnogorske privrede leže u primarnoj poljoprivredi
Kriza je pokazala da struktura crnogorske privrede mora biti diverzifikovana, a najveći potencijali su u primarnoj poljoprivredi, jer tu postoji veliki neiskorišćeni kapacitet, saopštila... Najveći potencijali crnogorske privrede leže u primarnoj poljoprivredi

Kriza je pokazala da struktura crnogorske privrede mora biti diverzifikovana, a najveći potencijali su u primarnoj poljoprivredi, jer tu postoji veliki neiskorišćeni kapacitet, saopštila je direktorka Sektora za projekte u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) Tanja Radusinović.

„Usmeravanje na organsku poljoprivrednu proizvodnju takođe bi moglo doprineti unapređenju turističke ponude. Transfer znanja i iskustva koje rumunski poslovni sektor ima u ovoj oblasti mogao bi biti veoma vredan za nas“, rekla je Radusinović na forumu crnogorskih i rumunskih privrednika u hotelu Podgorica.

Iz PKCG je saopšteno da je poslovni forum organizovan u okviru Evropske mreže preduzetništva, a organizatori su bili Ambasada Rumunije, PKCG, rumunska kompanija Arhipelago i ICT Cortex, prenosi agencija Mina.

Radusinović je ocenila da je poslovni forum pokazao jasan interes privrednika iz dve države za umrežavanje i jačanje saradnje.

Ona je predstavila aktivnosti crnogorske krovne poslovne asocijacije i ekonomske pokazatelje države u uslovima pandemije.

Radusinović je ocenila da je kriza takođe jasno ukazala na značaj digitalizacije i potrebu snažnog fokusiranja na digitalnu transformaciju crnogorskog društva.

„Zahvaljujući tome, ICT industrija je najbrže rastuća u našoj zemlji, tokom poslednjih nekoliko godina. Takođe, povećana je potreba za dodatnom, dobro obučenom radnom snagom i razvojem inovacija. U skladu s tim, potencijalna saradnja bi se mogla istražiti omogućavanjem bolje povezanosti rumunskog i crnogorskog ICT sektora“, smatra Radusinović.

Prema njenim rečima, rumunsko tržište bi moglo biti važno za crnogorski turizam, a uspostavljanje direktnih letova iz Rumunije za Crnu Goru tokom sezone moglo bi značajno uticati na broj turista koji dolaze iz ove zemlje.

Ona je posebno apostrofirala mogućnost saradnje sa institucijama i organizacijama iz Rumunije kroz razvoj i implementaciju projekata koje finansira Evropska unija, ističući da partnerstvo u Dunavskom regionalnom programu i Horizontu Evropa može doprineti razmeni ideja.

Transfer znanja o mogućnostima korišćenja Evropskih strukturnih fondova takođe bi bio koristan za Crnu Goru i njenu privredu.

Rumunsku delegaciju činili su predstavnici IT sektora, tekstilne industrije, proizvođači medicinskog namještaja od nerđajućeg čelika, bezalkoholnih pića, piva, te Privredne komore grada Jašija i tamošnjeg Univerziteta Alexandru Ioan Cuza.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, naglasila je važnost razmene znanja i iskustava sa Rumunijom, koja je jedno od IT tržišta sa najvećim rastom.

„Ministarstvo će se posvetiti unapređenju ambijenta za naučnotehnološki razvoj Crne Gore i istraživanja u ovoj oblasti. Prepoznajemo važnost inovacija za ekonomski razvoj, a digitalna transformacija je prepoznata kao jedan od ključnih prioriteta u našim strategijama“, rekla je Šćepanović, dodajući da ove oblasti otvaraju širok prostor za saradnju, te da ministarstvo veruje da razmena znanja može doprineti realizaciji ovih procesa.

Ambasador Rumunije Matej Viorel Adreleanu (Matei Viorel Ardeleanu) smatra da je Crna Gora vodeći kandidat za članstvo u EU i Rumunija podržava njene namere da što pre postane deo evropske porodice.

„Želimo da politički, tehnički i razmenom iskustava, podržimo evropski put Crne Gore, intenziviramo saradnju između kompanija, uspostavljamo i unapređujemo veze sa lokalnim upravama, naučnom i inovativnom zajednicom. U tome nam pomaže PKCG, kao jedan od glavnih partnera ambasade“, izjavio je Ardeleanu.

On smatra da prostor za saradnju privrednika postoji u turizmu, agraru, izgradnji infrastrukture i ICT sektoru, ali i među naučnim zajednicama dve države.

Poslovni forum je završen bilateralnim razgovorima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima.

  • Dzebac

    30.5.2022 #1 Author

    Pored primorja ,Crna Gora ima i druga bogatsva, treba ih iskoristiti…

    Odgovori

  • IVAN

    30.5.2022 #2 Author

    Sano turizam

    Odgovori

  • kaćica

    30.5.2022 #3 Author

    Na takvom primorju sve uspeva.

    Odgovori

  • Bella

    30.5.2022 #4 Author

    Kakva poljoprivreda kad su sve brda i planine tamo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.5.2022 #5 Author

    Bez turizma nista…

    Odgovori

  • Gaga45

    5.6.2022 #6 Author

    Samo turizam bez toga nista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...