Deficit Crne Gore u prva četiri meseca 2022. godine 0,7 odsto

Drecun: Vlada će morati da se zaduži vrlo brzo

RegionVesti

27.5.2022 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Drecun: Vlada će morati da se zaduži vrlo brzo Drecun: Vlada će morati da se zaduži vrlo brzo
Bivši ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić smatra da, nakon onoga što je prethodna vlada ostavila za sobom, nije potrebno ni razmišljati o suštinskom... Drecun: Vlada će morati da se zaduži vrlo brzo

Bivši ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić smatra da, nakon onoga što je prethodna vlada ostavila za sobom, nije potrebno ni razmišljati o suštinskom rebalansu i novom zaduženju, što potvrđuju brojke koje su objavljene za prvi kvartal.

Kako Spajić navodi, Ministarstvo finansija je objavilo zvanične podatke prema kojima je deficit od 0,7 odsto za četiri meseca, a tri odsto za prošlu godinu.

On je dodao i da nije potrebno novo zaduženje koje najavljuje ministar finansija Aleksandar Damjanović, piše agencija Mina, pozivajući se na TVCG.

“Za prva četiri meseca prihoda, 70 miliona je više nego što smo planirali i ne vidim potrebu za suštinskim rebalansom i dodatnim zaduživanjem. Ako se sećate, mi smo u zakonu u budžetu rekli da ćemo se zadužiti 70 miliona za amandmane većine i nema potrebe za rebalansom i zaduživanjem”, rekao je Spajić.

On je naveo i da je najava zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) najlakši potez za koji nije potreban poseban angažman. Dodao je da će MMF će tražiti smanjenje plata i penzija, kao i da deficit je na istorijskom minimumu, odnosno 76 odsto manji od planiranog.

S druge strane, ekonomski analitičar Predrag Drecun tvrdi da će vlada morati da se zaduži vrlo brzo, dodajući da će predstojeća turistička sezona biti lošija.

U intervjuu za portal RTCG Drecun je izjavio da očekuje da bi sezona mogla biti u granicama prihvatljivih rezultata.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u svetu i Crnoj Gori, on je rekao da se nalazimo u projektovanoj ekonomskoj krizi, odnosno da je njen uzrok politika.

“Razvijene ekonomije su u zoni dvocifrene inflacije. Takva inflacija se može kontrolisati, ali može i kliznuti u galopirajuću. Zavisi od planova kreatora globalnog poretka“, naveo je Drecun.

On ne očekuje da će u drugoj polovini godine doći do stabilizacije kad je reč o cenama hrane i energenata. Kako navodi, kriza će trajati do predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine, a od rezultata zavisiti i “kuda će ići planeta”.

Govoreći o tome u kojoj meri će budžet za narednu godinu zavisiti od sezone, Drecun je naveo da on, nažalost, zavisi od projekcije troškova, a ne od rezultata naplate prihoda.

„Ako prihodi podbace, mi se moramo zaduživati. Nova vlada će morati da se zaduži vrlo brzo“, rekao je Drecun, dodajući da se od nove vlade na polju ekonomije očekuje izrada strategije ekonomskog razvoja i stavljanje akcenta na razvoj realne ekonomije, pa time i privlačenja direktnih stranih investicija.

On smatra i da turizam ne može da nosi razvoj, već da on treba da bude posledica razvijene poljoprivrede, stabilnog energetskog sistema i dobre saobraćajne infrastrukture.

„Polazište da je turizam okosnica razvoja je greška koju su sve dosadašnje vlade činile“, rekao je Drecun.

Na pitanje da li svet klizi u novu recesiju ili smo u nju duboko zagazili, ako se u obzir uzmu pandemija i rat u Ukrajini, Drecun je odgovorio da je sve projektovano, i korona, i rat u Ukrajini, i globalna ekonomska kriza.

„Mora se stvoriti nova osnova egzistencije, a to znači da će ili biti dobro ili ćemo nestati. Jedan veliki mislilac je rekao: Na kraju će sve biti dobro. Ako nije dobro, još nije kraj'“, rekao je Drecun.

On je dodao da se svet politički lagano deli na globaliste i suvereniste.

„Prednost imaju globalisti, a energija je na strani suverenista. Videćemo ko će pobediti“, rekao je Drecun.

Crna Gora, kako je rekao, uvozi inflaciju i ne može uticati na nju, a jedini način je povećanje sopstvene proizvodnje.

„Treba da radimo, a da snove o nekakvim tehnološkim revolucijama ostavimo i da ne zaluđujemo narod glupostima. Bar hranu možemo proizvoditi, i to dosta brzo. A odela i haljine možemo nositi po nekoliko godina, dok ne prođe kriza“, zaključio je Drecun.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...