Zaposlenima sa uslovom za penziju Fond rada duguje doprinose od 2006. godine

Uniprom obustavio isplate naknada radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica

BiznisPoslovanjeRegionVesti

19.5.2022 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Uniprom obustavio isplate naknada radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica Uniprom obustavio isplate naknada radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica
Bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) stopirana je isplata naknada od po 450 evra, uprkos obećanju vlasnika kompanije Uniprom, u čijem je vlasništvu podgorička fabrika,... Uniprom obustavio isplate naknada radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica

Bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) stopirana je isplata naknada od po 450 evra, uprkos obećanju vlasnika kompanije Uniprom, u čijem je vlasništvu podgorička fabrika, da će im taj iznos biti isplaćivan pola godine nakon prekida proizvodnje.

Bivšim radnicima KAP-a je ta naknada isplaćena za januar i februar, a zatim je, kako tvrde, obustavljena bez ikakvog obrazloženja, piše agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Razlog tome je, kako su objasnili iz Uniproma, što su pre nekoliko dana potvrđene njihove sumnje da se jedan broj radnika zaposlio, a da to nije prijavio kompaniji. Ta potvrda stigla je od Uprave prihoda i carina (UPC) koja je, postupajući po njihovom zahtevu za slobodan pristup informacijama, dostavila podatke o statusu 200 otpuštenih radnika iz kojih se vidi da je šestoro našlo drugo zaposlenje, dok je troje u penziji.

Prema podacima UPC-a, preostali radnici nisu u evidenciji zaposlenih.

“To znači da su ostvarivali dupli prihod i zaradu, čime je dogovor prekršen. Zbog toga je dat nalog pravnoj službi da preko UPC-a pribavi izveštaj koliko je takvih slučajeva i zastalo se sa isplatama dok se ne utvrdi fakticitet, a takođe su bili u obavezi da, na upit radnika zbog zastoja, daju precizno i istinito objašnjenje”, naveli su iz Uniproma.

Oni su podsetili da su bili prinuđeni da zatvore deo pogona, jer sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) nisu uspeli da se dogovore u vezi sa cenom struje. Iako su iz EPCG obećavali da će se pobrinuti za materijalno-egzistencijalne uslove radnika i njihov radni angažman, to se nije desilo.

“Sve su to bila prazna obećanja, ali je Uniprom ne verujući predstavnicima EPCG, ničim obavezan, samoinicijativno i sa punim razumevanjem za ugroženost zaposlenih radnika i njihovih familija obećao isplatu pomoći od 450 evra svakom radniku pojedinačno do zasnivanja novog radnog odnosa u narednih šest meseci”, rekli su iz Uniproma.

Kako navode, to su jedini stvarni pravni razlozi zbog kojih su zastali sa isplatom.

UNIPROM KAP

DAJBABE BB., PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
779.760,00 (2021)
Broj zaposlenih:
1 (2021)

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je, dve nedelje pre nego što je izabrana nova manjinska Vlada Crne Gore, objavio da je pronađeno održivo pravno rešenje prema kojem se država obavezala da bivšim radnicima KAP-a poveže staž sa uvećanim trajanjem za rad, i pre i posle stečaja, čime im je omogućeno da se penzionišu.

“Radnici će ovo pravo moći da ostvare primenom pravila koja se tiču uplaćivanja doprinosa od Fonda rada za godine radnog staža koje zaposlenom nedostaju za sticanje uslova na penziju za period u kom nije vršena uplata tog doprinosa, a na osnovu sporazuma kojim će se propisati nedostajući uslovi za ostvarivanje prava na penziju”, saopšteno je ranije iz Ministarstva.

Fond rada bi, prema tom dogovoru, nakon sprovedene procedure pred Agencijom za mirno rešavanje sporova, radnicima koji u ovom trenutku imaju uslov za penzionisanje trebalo da uplati doprinose za beneficirani radni staž od 2006. do kraja prošle godine.

Bivši radnici KAP-a tvrde da su uradili sve što je nakon sastanka u ministarstvu od njih traženo i dokumentaciju predali u Fond PIO, te da se sada samo čeka da se potpišu sporazumi sa agencijom.

Predsednica sindikata metalaca i rudara Sandra Obradović navela je da je uputila zahtev za prijem novom ministru rada i socijalnog staranja Admiru Adroviću kako bi se realizovao dogovor koji su postigli sa bivšim ministrom Milatovićem.

  • DJORDJE1

    20.5.2022 #1 Author

    Jadni ljudi… Valjda će nastaviti da im isplaćuju obećane naknade.

    Odgovori

  • TINA

    20.5.2022 #2 Author

    Samo da nisu oni jedini

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.5.2022 #3 Author

    Od obecanog tesko da ce biti nesto…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...