Državno preduzeće preko menica naplatilo 133.000 evra

EPCG pokreće izvršni postupak naplate duga kompanije Uniprom vrednog 5,5 miliona evra

NovacRegionStečajVesti

9.3.2022 11:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EPCG pokreće izvršni postupak naplate duga kompanije Uniprom vrednog 5,5 miliona evra EPCG pokreće izvršni postupak naplate duga kompanije Uniprom vrednog 5,5 miliona evra
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da uskoro pokrene izvršni postupak kako bi od preduzeća Uniprom naplatila dug od oko 5,5 miliona evra, saopštio je... EPCG pokreće izvršni postupak naplate duga kompanije Uniprom vrednog 5,5 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da uskoro pokrene izvršni postupak kako bi od preduzeća Uniprom naplatila dug od oko 5,5 miliona evra, saopštio je finansijski direktor državnog preduzeća Miro Vračar.

Prema njegovim rečima, EPCG je u prethodnom periodu pokušala putem menica da naplati dug, ali je uspela da naplati samo 133.300 evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Dan.

Kako preko menica nisu uspeli da naplate dug, sada planiraju da pokrenu postupak izvršenja i blokiraju sve račune Uniproma kako bi naplatili dug od 5,5 miliona evra, naveo je Vračar.

On je objasnio da se potraživanje EPCG odnosi na račune za struju Kombinata aluminijuma u Podgorici za novembar i decembar, koji su iznosili 2,56 miliona i 2,2 miliona evra i za kamate po osnovu neblagovremenog plaćanja faktura u periodu od oktobra 2017. do aprila 2020. godine u iznosu od 717.000 evra. Kamate su predmet sudskog spora.

UNIPROM

UL. NOVAKA RAMOVA BR.17, NIKŠIĆ, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
73.556.877,00 (2020)
Broj zaposlenih:
80 (2020)

“Prema ugovoru, Uniprom je imao 15 dana da plati od dostavljanja fakture i ako bi platio račun u tom periodu, imao bi pet odsto popusta. Ako ne plati u roku od 15 dana, onda je u roku od dodatnih deset dana morao da dostavi garancije banke u iznosu računa. Prilikom potpisivanja ugovora iz kompanije su dostavljene menice i menična ovlašćenja. Pošto Uniprom nije platio račune, upozoravali smo ih na dug i nedavno aktivirali menice”, rekao je Vračar.

Nakon aktiviranja menice, kako je dodao, Unipromu je sa računa skinuto samo 42,5, a preduzeću Uniprom metali, koje je bilo jemac, 133.300 evra.

Vračar je naveo da su po ugovoru, koji je potpisalo prethodno rukovodstvo, morali da obaveste jemca, odnosno kompaniju Uniprom metale, čiji je vlasnik takođe Veselin Pejović, tri dana pre aktiviranja menice.

UNIPROM KAP

DAJBABE BB., PODGORICA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
3.282.223,00 (2020)
Broj zaposlenih:
1 (2020)

KAP je na mesečnom nivou u toku prethodnih godina plaćao za struju oko 2,5 miliona evra sa porezom na dodatu vrednost (PDV), odnosno godišnje oko 27 miliona evra. Od 1. januara proizvodnja u KAP u pogonu Elektrolize je prekinuta i sada fabrika povlači 8,5 megavata električne energije, dok je prošle godine povlačila 67 megavata. Trenutno u krugu KAP rade fabrika bileta i silumina.

Vračar je kazao da je sada račun za struju Uniproma manji za oko devet puta i da na mesečnom nivou iznosi oko 280.000 evra, kao i da je Uniprom uredno plato prvu fakturu za januar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...