Zaposleni od 2007. godine uskraćeni za pravo koje im po zakonu pripada

Radnici Kombinata aluminijuma u Podgorici traže beneficirani radni staž

RegionU fokusuVesti

8.2.2022 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Radnici Kombinata aluminijuma u Podgorici traže beneficirani radni staž Radnici Kombinata aluminijuma u Podgorici traže beneficirani radni staž
Bivši radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koji traže da im se uplati beneficirani radni staž i da im se na taj način omogući penzionisanje,... Radnici Kombinata aluminijuma u Podgorici traže beneficirani radni staž

Bivši radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koji traže da im se uplati beneficirani radni staž i da im se na taj način omogući penzionisanje, trebalo bi danas da se sastanu sa predstavnicima Vlade Crne Gore.

Bivši radnici KAP okupili su se u ponedeljak ispred zgrade vlade, sa zahtevom da se za oko 145 radnika uplati beneficirani radni staž, te da im se tako omogući penzionisanje.

Predstavnici radnika ušli su u zgradu vlade i tražili prijem kod premijera Zdravka Krivokapića, kako bi se pronašao pravni okvir za uplatu tih sredstava koje je, prema rečima radnika, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) spremna da uplati, piše agencija Mina, pozivajući se na Dan.

Predstavnici vlade nisu primili radnike KAP na razgovor, ali im se obratio vicepremijer Dritan Abazović, koji ih je zamolio da se raziđu i pozvao njihove predstavnike na sastanak.

Predstavnik radnika Željko Peruničić izjavio je da grupa od 145 radnika ne može da ostvari pravo na penziju dok im se ne poveže benificirani radni staž, dodajući da su svima poznati uslovi u kojima su radili.

Predsednik Sindikalne organizacije KAP u stečaju Radoman Minić izjavio je da ostaju čvrsto pri stavu da prava koja su ostvarili radeći na radnim mestima štetnim po zdravlje moraju biti ispoštovana.

Prema njegovim rečima, radnicima niko ne može da ospori pravo koje su zaslužili, pa su zato odlučili da se obrate premijeru sa ciljem da radnici dobiju benificirani radni staž i ostvare pravo na penziju koje im po zakonu pripada. Sve mimo toga bila bi diskriminacija ljudi koji su svoje zdravlje narušili radeći na mestima koja su štetna, kaže Minić, dodajući da će se do kraja boriti za ta prava, kao i svi drugi stanovnici Crne Gore.

Među radnicima koji traže povezivanje beneficiranog radnog staža ima i onih koji na to povezivanje čekaju još od devedesetih godina.

Radnici KAP su izjavili da su razočarani činjenicom da im benificirani radni staž nije povezan u periodu od 2007. do gašenja kombinata, što im onemogućava odlazak u penziju po Zakonu o radnicima iz metalsko-rudarskog sektora, koji je skupština na predlog vlade usvojila krajem prošle godine.

UNIPROM KAP

DAJBABE BB., PODGORICA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
3.282.223,00 (2020)
Broj zaposlenih:
1 (2020)
  • VERA

    8.2.2022 #1 Author

    Uvek je povezivanje staža bio problem. Kada radnik duguje odmah izvršitelji i tužba, a kada država kasni sa uplatama nikom ništa.

    Odgovori

  • N.N.

    8.2.2022 #2 Author

    Ja mislim da im treba dati benificirani radni staz

    Odgovori

  • TATJANA

    8.2.2022 #4 Author

    Svakako da treba tim radnicima omuguciti beneficiran staz

    Odgovori

  • ZVE84

    8.2.2022 #5 Author

    Obzirom na posao koji rade i zaslužuju benificirani radni staž… Mnogi koji nisu zaslužili ga imaju….

    Odgovori

  • IRINA

    9.2.2022 #6 Author

    ako treba trebalo bi da im odobre beneficiran staž

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...