Radnici se pripremaju za postepeno gašenje pogona

Zbog visoke cene struje gase se crnogorska preduzeća

PoslovanjePreduzetnikRegionVesti

1.12.2021 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zbog visoke cene struje gase se crnogorska preduzeća Zbog visoke cene struje gase se crnogorska preduzeća
Uprava Kombinata aluminijuma (KAP) najavila je svojim radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, odnosno potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15.... Zbog visoke cene struje gase se crnogorska preduzeća

Uprava Kombinata aluminijuma (KAP) najavila je svojim radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, odnosno potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cena struje od prvog januara kada im ističe postojeći ugovor o snabdevanju sa Elektroprivredom, saznaju Vijesti.

KAP sada plaća struju po ceni od 45 evra po megavatu, plus PDV, dok je poslednjih meseci cena na međunarodnim berzama dostigla cenu od 250 evra po megavatu zbog gasne i energetske krize na celom evropskom kontinentu.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije spremna da trpi gubitke, jer i sama nabavlja deo struje iz uvoza, zbog čega je KAP-u dala ponudu za narednu godinu od 183 evra za megavat, koju KAP ne može da izdrži, prenosi Radio Televizija Crne Gore (RTCG).

Iz Uniproma, koji je od avgusta nakon prestanka stečaja postao vlasnik KAP-a, Vijestima su potvrdili da neće moći poslovati sa novim cenama struje, i da će u tim uslovima ugasiti kompaniju čime će 500 ljudi ostati bez posla.

„Postojeći ugovor s EPCG ističe krajem godine, a dogovora o nastavku saradnje nije bilo jer, između ostalog, nije ispunjen osnovni uslov, a to je kategorizacija Uniprom KAP-a u kategoriju direktnih potrošača, uz utvrđivanje cene koja bi važila za Uniprom KAP. Dobili smo nacrt ugovora da od prvog januara plaćamo cenu tako što će se prvog februara uzeti prosečna cena zvaničnog izveštaja za BAND profil sa HUPX DAM (Day Ahed market) – Mađarska berza za januar mesec – i na to odobriti popust od 15 odsto kod urednog plaćanja, što bi na današnji dan iznosilo, prema ceni na berzi, 183,48 evra po megavat času. Po postojećem ugovoru ostali potrošači iz naše kategorije i mi plaćamo 45 evra plus PDV. Na primer, Železnička infrastruktura plaća višu tarifu – dnevnu 55, a noćnu 37 evra, što je otprilike ista cena“, naveli su u odgovorima Uniproma.

Uniprom je preuzeo upravljanje proizvodnjom KAP-a u julu 2014. godine, godinu nakon uvođenja stečaja. Oni navode da su od tada do juče EPCG za struju redovno platili 125,7 miliona evra, i da na današnji dan nema dugovanja, prenosi RTCG.

Redovno su plaćali i drugim državnim energetskim kompanijama udeo za struju – Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) 4,7 miliona i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) 15,9 miliona.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), koje je resorno za praćenje industrije, naveli su da ne mogu da utiču na cene struje, kao i da je EPCG kompanija koja posluje po tržišnim uslovima i da ima pravo i slobodu da cenu svoje robe ugovara samostalno i pod uslovima koje ceni održivim po kompaniju.

”Podsećamo da je vlada isplatila otpremnine svim bivšim radnicima KAP-a koji su se u fabrici našli u momentu otvaranja stečaja. Za tu svrhu izdvojila je gotovo pet miliona evra za zbrinjavanje 291 bivšeg radnika. Pravo učešća u socijalnom programu su imali radnici koji su se zatekli u fabrici u momentu otvaranja stečajnog postupka, a koji nisu imali mogućnost nastavljanja radnog angažmana kod novog poslodavca. Prema podacima koje smo dobili iz medija, Privredni sud je zaključio stečajni postupak nad dužnikom Kombinat aluminijuma AD u stečaju krajem avgusta tekuće godine, dok je kod novog poslodavca Uniprom KAP zaposleno samo jedno lice“, naveli su iz MER-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...