Preduzeća struju već plaćaju po novim cenama koje su skuplje i za više od 100 odsto

Privrednike očekuje kontrolisano povećanje cene električne energije

Moja firmaPreduzetnikSrbijaVesti

29.10.2021 16:44 Autor: Marija Jovanović 0

Privrednike očekuje kontrolisano povećanje cene električne energije Privrednike očekuje kontrolisano povećanje cene električne energije
Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije na sednici u petak prihvatio je i inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća, saopštila je Unija... Privrednike očekuje kontrolisano povećanje cene električne energije

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije na sednici u petak prihvatio je i inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća, saopštila je Unija poslodavaca Srbije (UPS).

„Privredni subjekti uglavnom imaju zaključene ugovore sa Elektroprivredom Srbije do kraja ove godine, a nekima je ugovor već istekao i struju plaćaju po novim cenama. Poskupljenje je drastično, ide i preko 100 odsto i odgovorno tvrdim da je to skok troškova koji dobar deo preduzeća neće moći da izdrži“, rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić.

„To nije problem samo za privredu, to vodi ka spirali koja će se preneti na celo društvo, jer sledi skok cena proizvoda, samim tim i ugrožavanje životnog standarda stanovništva. Neophodno je da država reaguje brzo i efikasno, kao što je reagovala i tokom pandemije, kako ne bismo urušili stabilnost koju smo uz puno truda gradili poslednjih godina“, istakao je Nenezić.

Upravo zbog najavljenog skoka cene električne energije, kao i zbog još dve incijative: da se smanji akciza na gorivo za preduzeća koja se bave transportom, i da se o promeni minimalne cene rada razgovara dva puta godišnje, a ne jedanput kao do sada – najavljeno je održavanje vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta u što kraćem roku.

Kako je za Biznis.rs rekao počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković, na preduzeća koja koriste električnu energiju u većim količinama poskupljenje će se katastrofalno odraziti. On smatra da je proizvodna cena električne energije u Srbiji znatno niža od okruženja, i u odnosu na Evropu, kao i da su do sada građani koristili nisku cenu proizvodnje, a deo toga treba “prebaciti” i na privredu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...