Rešenje za one koji nisu uključeni u proces proizvodnje

EPCG i Uniprom da dogovore rešenje, radnicima plaćeno odsustvo

BiznisRegionU fokusuVesti

24.12.2021 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPCG i Uniprom da dogovore rešenje, radnicima plaćeno odsustvo EPCG i Uniprom da dogovore rešenje, radnicima plaćeno odsustvo
Vlada Crne Gore je ponovila zaključke povodom Informacije o situaciji u vezi sa ugovornim odnosima između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i UNIPROM d. o.... EPCG i Uniprom da dogovore rešenje, radnicima plaćeno odsustvo

Vlada Crne Gore je ponovila zaključke povodom Informacije o situaciji u vezi sa ugovornim odnosima između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i UNIPROM d. o. o. (KAP), koju je usmeno podneo premijer Zdravko Krivokapić.

Kako je saopšteno, vlada je usvojila usmenu informaciju Ministarstva kapitalnih investicija za nastavak pregovora između EPCG i Uniproma koji treba da dogovore najbolje rešenje za smanjenje proizvodnje Uniproma (što je praksa drugih sličnih kombinata u Evropi) radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cene energije koja se određuje kao minimalna do juna 2022. godine.

„U cilju društveno odgovornog delovanja, što je praksa drugih privatnih preduzeća u Crnoj Gori, vlasnik bi trebalo da obezbedi plaćeno odsustvo svim radnicima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje. Vlada poziva nadležne institucije da preispitaju privatizaciju Kombinata aluminijuma u Podgorici i konvertovanje državne imovine. Sva odgovornost u vezi sa opisanom situacijom je na vlasnicima preduzeća UNIPROM d. o. o. (KAP)“, piše u saopštenju, koje prenosi RTCG. 

Vlada je usvojila Informaciju o statusu realizacije projekta auto-puta Bar – Boljare. Informacija sadrži statističke podatke o stepenu gotovosti radova na svim deonicama auto-puta od Smokovca do Mateševa.

Utvrđen je Predlog zakona o merama sigurnosti prilikom istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju. Zakonom se uređuje ova oblast tako što se jasnije definišu ovlaščenja državnih organa, kao i dužnosti koncesionara prilikom izvođenja operacija istraživanja i proizvodnje ugljovodonika.

Predloženim rešenjem se omogućava veća i bolja kontrola države nad izvođenjem operacija istraživanja i proizvodnje ugljovodonika od strane koncesionara, a time i veća sigurnost operacija. 

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o overi potpisa, rukopisa i prepisa. Izmenama Zakona pristupilo se zbog potrebe usaglašavanja sa Zakonom o elektronskom dokumentu. Predloženim odredbama propisana je elektronska overa dokumenata kvalifikovanim elektronskim potpisom ili pečatom koja će biti brža i efikasnija za zakonitu elektronsku komunikaciju između pravnih i fizičkih lica i institucija, piše RTCG.

Utvrđen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na kafu. Osnovni razlozi za izmjenu ovog Zakona proizilaze iz potrebe osiguranja ravnopravnog pravnog statusa za proizvođače i uvoznike kafe, zasnovanog na principima konkurentnosti i pravičnosti za sve učesnike u prometu navedenim proizvodom.

Propisana visina poreza za neprženu kafu bi umesto jednog evra po kilogramu iznosila 0,80 dok bi za prženu kafu, umesto postojeće visine poreza od 0,80 evra po kilogramu, ona iznosila jedan evro po jednom kilogramu neto mase tog proizvoda, piše RTCG.

Vlada je donela Uredbu o Carinskoj tarifi za 2022. godinu, kojom se usklađuje visina carinskih stopa sa obavezama preuzetim u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO) i drugim međunarodnim ugovorima koje je zaključila Crna Gora.

Doneta je Odluka o godišnjem planu zvanične statistike za 2022. godinu. Planom je predviđena realizacija 205 statističkih istraživanja podeljenih u četiri domena: demografija i socijalne statistike (59), ekonomske statistike (81), sektorske statistike (57) i životna sredina i višedomenske statistike (8).

Od ukupnog broja planiranih statističkih istraživanja 159 (ili 78 odsto) će se realizovati od strane Uprave za statistiku, kao glavnog nosioca i diseminatora statističkih podataka, dok će 46 (ili 22 odsto) planiranih aktivnosti realizovati drugi proizvođači zvanične statistike.

Takođe, Vlada Crne Gore je donela odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva za proizvodnju, promet roba i usluga Montenegro Bonus u Cetinju. Glavni povod za izmjene osnivačkog akta Montenegro Bonusa je vraćanje nadležnosti donošenja statuta društva vladi kao jedinom osnivaču i stoprocentnom vlasniku kapitala, kao i propisivanje nove norme kojom osnivač rezerviše za sebe pravo odobrenja pravnog posla sa elementima ličnog interesa koji zaključuje društvo, kako bi se u budućnosti sprečili štetni i moguće koruptivni ugovori.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...