Bez naplate pdv na stavke koje se odnose na gubitke u prenosu

Smanjenje računa za struju na dnevnom redu crnogorskog parlamenta

EUPoreziRegionU fokusuVesti

13.12.2021 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjenje računa za struju na dnevnom redu crnogorskog parlamenta Smanjenje računa za struju na dnevnom redu crnogorskog parlamenta
Crnogorske Socijaldemokrate (SD) predložile su za dopunu dnevnog reda sednice parlamenta na kojoj bi se, između ostalog, raspravljalo o smanjenje računa za struju i... Smanjenje računa za struju na dnevnom redu crnogorskog parlamenta

Crnogorske Socijaldemokrate (SD) predložile su za dopunu dnevnog reda sednice parlamenta na kojoj bi se, između ostalog, raspravljalo o smanjenje računa za struju i koncesiji aerodroma.

Poslanik SD Boris Mugoša je napisao na svom Twitter nalogu da su za sednicu parlamenta predložili da se dnevni red dopuni sa četiri njihova predloga.

“Prvi se odnosi na njihov predlog da se na stavke računa za struju koje se odnose na gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu ne plaća porez na dodatu vrednost (PDV). Neuključivanjem gubitaka u prenosnom i distributivnom sistemu u osnovicu za obračun PDV, smanjiće se iznos računa za struju“, naveo je Mugoša, prenosi crnogorska agencija Mina.

On je kazao da se drugi odnosi na mogućnost malim i srednjim preduzećima koja to žele, a čiji ukupan godišnji promet nije veći od dva miliona evra, da pređu na model plaćanja PDV po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, što i jeste praksa u najvećem broju evropskih, ali i nekih država u regionu.

Na taj način bi se, kako ističu iz SD, pomoglo malim i srednjim preduzećima koja imaju problema sa likvidnošću, odnosno sa neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima.

Treći predlog SD predviđa da se nastavi sa merom oporezivanja po nižoj stopi PDV od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga, prenosi Mina.

Time bi se, prema predstavnicima ove crnogorske partije, uticalo na oporavak, unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva, a sve u skladu sa uporednom praksom zemalja Mediterana iz Evropske unije, jer su slične mere smanjenja PDV donele i brojne evropske zemlje.

Poslednji predlog SD za dopunu dnevnog reda se odnosi na zakonsko rešenje kojim se definiše da se preduzeće Aerodromi ne može valorizovati po modelu koncesije, niti po bilo kojem modelu koji bi doveo u pitanje većinsko vlasništvo države u tom privrednom subjektu, prenosi MIna.

Iz SD su naveli da je neophodno utvrditi strateški nacionalni interes Crne Gore u oblasti avionskog saobraćaja, budući da je dostupnost Crne Gore od posebnog interesa za život i rad građana, zdravlje stanovništva, razvoj turističke privrede, poslovanje privrede i ekonomsku nezavisnost Crne Gore.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...