Plan rada regulatornog tela za trgovanje hartijama od vrednosti predat skupštini na usvajanje

Crnogorska Komisija za tržište kapitala da narednu finansijsku godinu završi sa viškom

BerzaNovacRegionVesti

24.10.2022 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Crnogorska Komisija za tržište kapitala da narednu finansijsku godinu završi sa viškom Crnogorska Komisija za tržište kapitala da narednu finansijsku godinu završi sa viškom
Komisija za tržište kapitala u Crnoj Gori planira da narednu finansijsku godinu završi sa viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 19.250 evra, a... Crnogorska Komisija za tržište kapitala da narednu finansijsku godinu završi sa viškom

Komisija za tržište kapitala u Crnoj Gori planira da narednu finansijsku godinu završi sa viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 19.250 evra, a taj novac će iskoristititi za potrebe unapređenja poslovanja, navodi se u predlogu finansijskog plana rada te institucije.

U predlogu finansijskog plana rada komisije, koji je predat u skupštinsku proceduru na usvajanje, prihodi su projektovani na 771.000 evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Najviše se očekuje od naknade za vršenje nadzora i kontrole, koja će iznositi 109.000 evra. Za objavljivanje finansijskih izveštaja emitenata planirano je 88.000 evra, za evidentiranje emisija kada se hartije od vrednosti emituju unapred poznatim sticaocima 85.000 evra, za kontrolu godišnjih izveštaja investicionih fondova 73.200 evra, od naknada za evidentiranje zatvorenog prospekta za zatvorenu ponudu emisije hartija od vrednosti 70.000 evra i isto toliko od naknade za smanjenje kapitala.

Ukupni rashodi iznose 751.850 evra, od čega se 35.000 evra odnosi na rezerve.

Prema predlogu za 24 zaposlena planirano je da se na njihove bruto plate potroši godišnji trošak od 392.060 evra, što čini više od pola ukupnih rashoda.

Dodatnih 21.400 evra će se izdvojiti za zimnice i ostale naknade zaposlenih, dok će na službena putovanja otići 34.380 evra.

Rashodi za materijal i usluge planirani su na 56.000 evra, dok su ostali poslovni rashodi 126.000 evra.

U predlogu plana se navodi da se ključni prioriteti nose na kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja, te da će se nastaviti aktivnosti vezane za usvajanje Zakona o alternativnim investicionim fondovima, Zakona o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i Zakona o penzionim fondovima.

Oni su dodali da će usklađivanje supervizije kroz sprovođenje i primenu pravila Evropske unije predstavljati ključni prioritet.

Komisija za tržište kapitala je nezavisno regulatorno telo osnovano radi uređivanja i nadzora izdavanja hartija od vrednosti i njihove trgovine.

  • VERA

    29.10.2022 #1 Author

    U predlogu plana se navodi da se ključni prioriteti odnose na kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja,

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...