Po osnovu dugovanje od države potražuju 9,4 miliona evra

Crnogorski aerodromi preko izvršitelja naplaćuju dug Montenegro Airlines

RegionVesti

18.3.2021 17:31 Autor: Marija Jovanović 1

Crnogorski aerodromi preko izvršitelja naplaćuju dug Montenegro Airlines Crnogorski aerodromi preko izvršitelja naplaćuju dug Montenegro Airlines
Na predlog Aerodroma Crne Gore (ACG), a po osnovu pravosnažnih presuda Privrednog suda javni izvršitelj Aleksandar Bošković doneo je rešenje da ACG iz državnog... Crnogorski aerodromi preko izvršitelja naplaćuju dug Montenegro Airlines

Na predlog Aerodroma Crne Gore (ACG), a po osnovu pravosnažnih presuda Privrednog suda javni izvršitelj Aleksandar Bošković doneo je rešenje da ACG iz državnog budžeta naplate 9,4 miliona evra po osnovu dugovanja od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines (MA) čiji su avioni od kraja prošle godine prizemljeni, saznaju Vijesti.

Kako bi se izbegla prinudna naplata duga nacionalne avio-kompanije, direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Danilo Orlandić tražio je od ministra finansija Milojka Spajića da dogovore model isplate.

ACG su u potpunom vlasništvu Vlade, koja je smenila dosadašnji odbor direktora i postavila novi. Novi bord će narednih dana, kako je najavljeno raspisati međunarodni javni oglas za angažovanje novog direktora čijim izborom će Orlandiću prestati mandat. Novi odbor direktora može i ranije da smeni Orlandića uz zakonski osnov i na njegovo mesto postavi vršioca dužnosti iz sadašnjeg menadžmenta do izbora novog direktora.

Čistačica na aerodromu
Foto: Tanjug

Posebnim lex specialisom za MA utvrđeno je ukupno dugovanje prema ACG u iznosu od 32 miliona evra. Primena ovog zakona je stopirana nakon mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK). Direktor Aerodroma Crne Gore u dopisu je obavestio ministra finansija da je od utvrđenog duga definisanog u lex specialisu Aerodromima prošle godine uplaćeno 15 miliona evra od čega su 10 miliona vratili u državni budžet po osnovu utvrđene dobiti za poslovnu 2019. godinu, dok preostali dug iznosi 17 miliona evra.

“Tim povodom ACG podneli su javnom izvršitelju predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave nakon čega je javni izvršitelj doneo rešenje o izvršenju protiv MA kojim je određeno izvršenje na iznos od 9,41 milion evra. Protiv tog rešenja je država Crna Gora, koju zastupa zaštitnik imovinsko-pravni interesa, izjavila prigovor Privrednom sudu i zahtev za otklanjanje nepravilnosti, ali je to odbijeno. Kad je u pitanju prigovor protiv rešenja o izvršenju Privredni sud ga je 8. februara odbacio kao nedozvoljen, dok je zahtev za otklanjanje nepravilnosti odbijen kao neosnovan rešenjem Privrednog suda od 9. februara ove godine”, navodi Orlandić u dopisu Spajiću.

ACG je nakon toga, piše u dopisu, 22. februara podneo predlog o prenosu potraživanja shodno članu 113 Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a javni izvršitelj je doneo tog dana zaključak o prenosu potraživanja na izvršnog poverioca (Aerodrome).

“Imajući u vidu poznatu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa koja je u značajnoj meri ugrozila avio-industriju i otežala poslovanje ACG predlažemo da se zakaže sastanak na kojem će se razmotriiti najbolji mogući način da se u obostranom interesu pitanje naplate potraživanja utvrđenog u postupku izvršenja reši zaključivanjem sporazuma o isplati novca u kojem slučaju bi se odustalo od naplate u ovom postupku”, naveo je Orlandić u dopisu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...