Uhapšenim rukovodiocima 1. jula produžen pritvor za još dva meseca

Crnogorski Privredni sud počeo da razrešava dužnosti stečajne upravnike

RegionVesti

27.7.2022 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crnogorski Privredni sud počeo da razrešava dužnosti stečajne upravnike Crnogorski Privredni sud počeo da razrešava dužnosti stečajne upravnike
Privredni sud u Crnoj Gori počeo je sa razrešavanjem stečajnih upravnika i delegiranjem novih u predmetima koje su dužili uhapšeni Saša Zejak, Sanja Lješković,... Crnogorski Privredni sud počeo da razrešava dužnosti stečajne upravnike

Privredni sud u Crnoj Gori počeo je sa razrešavanjem stečajnih upravnika i delegiranjem novih u predmetima koje su dužili uhapšeni Saša Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, koje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

Rešenja o razrešenju osumnjičenih stečajnih upravnika do sada su doneli sudija Privrednog suda, Dragan Vučević i zamenica predsednika tog suda Dijana Raičković u predmetima u kojima su oni postupajuće sudije, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Prema podacima lista, odluka o imenovanju novih stečajnih upravnika usledila je nakon više pismenih obraćanja stranaka u stečajnim postupcima koji su od Privrednog suda tražili delegiranje novih, kako ne bi nastupila šteta zbog toga što su zaduženi stečajni upravnici pod istragom.

Novi stečajni upravnici su imenovani stečajnim predmetima Simon Voyages, Mikulić Company, Nivel Invest, SAB gradnja i Tri princa. Ova rešenja sudije Privrednog suda donele su zbog toga što su uhapšeni stečajni upravnici “objektivno sprečeni da preduzimaju radnje“ koje bi trebalo da obavljaju u zakonom propisanim rokovima kako bi se time sprečila eventualna šteta stečajnom dužniku i stečajnoj masi u predmetima koje duže.

Sud je imao u vidu i okolnost, koja je poznata strankama kao i široj javnosti, da su osumnjičeni stečajni upravnici u pritvoru od 9. maja, te da su objektivno sprečeni da preduzimaju radnje kako bi sprečili da nastupi šteta u stečajnim predmetima.

”Imali smo u vidu podneta, obrazložena pismena obraćanja pojedinih stranaka, odnosno učesnika u postupku, i to upravo u vezi sa potrebom da se preduzmu konkretne radnje kako bi se sprečio nastanak štete, odnosno kako bi se određene neophode radnje preduzele u zakonom propisanim rokovima”, navodi se u jednom od rešenja o imenovanju novog stečajnog upravnika.

Sudije su se u rešenjima pozvale na Zakon o stečaju, kojim je predviđeno da sud po službenoj dužnosti može razrešiti stečajnog upravnika ukoliko on ne ispunjava svoje obaveze, jer zakonski tekst nije predvideo šta sud da radi ukoliko se otvori krivični postupak protiv stečajnih upravnika.

Stečajni upravnici su uhapšeni u okviru istrage SDT u kojoj je osumnjičen i predsednik Privrednog suda u dva mandata Blažo Jovanić. Oni su uhapšeni, 9. maja, a po odluci Apelacionog suda od 1. jula za još dva meseca im je produžen pritvor zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Pod istragom SDT su i Pavić Globarević, Stana Čelebić, Darko Perović, Omer Markišić, Dejan Golubović, Vladan Nikolić, Danijela Laković i preduzeća Titan security, Securitas Montenegro, Top force system i Ogimar MNE, zbog sumnje da su u deset stečajnih predmeta sa Jovanićem i osumnjičenim stečajnim upravnicima nezakonito postupali.

Vijesti pišu i da još nema zainteresovanih kandidata za fotelju razrešenog predsednika Privrednog suda Blaža Jovanića, jer dan pre zaključenja javnog oglasa Sudskog saveta niko zvanično nije dostavio prijavu.

  • VERA

    30.7.2022 #1 Author

    Sako da se postuje zakon.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.8.2022 #2 Author

    Da se barem nekim ljudima stane na put…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...