Nacionalni avioprevoznik Hrvatske beleži gubitke, ali su oni manji nego lane

Croatia Airlines u minusu 12,8 miliona evra

InvesticijeNovacRegionVesti

2.5.2021 12:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Croatia Airlines u minusu 12,8 miliona evra Croatia Airlines u minusu 12,8 miliona evra
Kroacija erlajns ( Croatia Airlines) , hrvatski nacionalni avio-prevoznik je prvi kvartal završio sa gubitkom od 86,2 miliona kuna, odnosno 12,8 miliona evra. To,... Croatia Airlines u minusu 12,8 miliona evra

Kroacija erlajns ( Croatia Airlines) , hrvatski nacionalni avio-prevoznik je prvi kvartal završio sa gubitkom od 86,2 miliona kuna, odnosno 12,8 miliona evra.

To, uz neto rezultat finansiranja daje neto gubitak od 96,9 miliona kuna, odnosno primetan je pozitivan pomak od 13,7 miliona kuna u odnosu na isti period prethodne godine, saopštili su su iz Kroacija erlajnsa.

„Manji neto gubitak u prvom kvartalu 2021. ove godine rezultat je smanjenih operativnih troškova, koji su za 42 posto niži od ostvarenja prvog kvartala 2020. godine, a što je najvećim delom rezultat značajno manjeg prometa kao posledice koronavirusa. Na smanjenje operativnih troškova značajno su uticale i sprovedene mere na nivou kompanije: smanjenje bruto primanja za 15 posto, sprovođenje operativnih mera optimalizacije reda letenja, kao i sve ostale rigorozne mere štednje i racionalizacije poslovanja“, stoji u saopštenju hrvatske kompanije, a koje prenose hrvatski mediji.

Dodaju i da je ovogodišnji prvi kvartal obeležen nastavkom poslovnih okolnosti na koje i dalje utiče pandemija, što se direktno odrazilo i na finansijsko poslovanje kompanije. Potražnja za uslugama avio- prevoza je na izrazito niskim nivoima, dok primenjene epidemiološke mere na nivou država utiču na poslovanje kompanije, definisanje kapaciteta, kao i na strukturu i mogućnosti reda letenja.

Kroacija erlajns je u prvom kvartalu 2021. godine leteo do 12 međunarodnih i pet domaćih destinacija. Navedeni period obeležio je pad ukupno prevezenih putnika za 73 posto u odnosu na isti periode 2020. godine. Broj putnika u domaćem redovnom prometu manji je za 61 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu manji za 78 posto u odnosu na godinu pre.

Tagovi
NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...