Deficit na tržištu i velika potražnja podići će cenu bakra

Crveni metal postaće nova nafta u narednih pet do deset godina

SvetVesti

6.5.2021 19:09 Autor: Marija Jovanović

Crveni metal postaće nova nafta u narednih pet do deset godina Crveni metal postaće nova nafta u narednih pet do deset godina
Zbog sve većeg deficita i velike potražnje može doći do svetske nestašice bakra, čija cena bi već za četiri godine mogla da dostigne 20.000... Crveni metal postaće nova nafta u narednih pet do deset godina

Zbog sve većeg deficita i velike potražnje može doći do svetske nestašice bakra, čija cena bi već za četiri godine mogla da dostigne 20.000 dolara po metričkoj toni, pokazuje analiza Bank of America.

Zalihe bakra merene u tonama trenutno su na nivou zabeleženom pre 15 godina, što implicira da one trenutno pokrivaju nešto više od tri nedelje potražnje, navodi Majkl Vidmer (Michael Widmer), strateg za robna tržišta u drugoj najvećoj američkoj banci, u analizi u koju je CNBC imao uvid.

„S tim u vezi, predviđamo deficit na tržištu bakra i dalji pad zaliha ove i naredne godine“, rekao je Vidmer.

Rast volatilnosti kao rezultat pada zaliha nije bez presedana, naglasio je Vidmer, navodeći da je nestašica nikla u skladištima Londonske berze metala tokom 2006/07. godine izazvala skok cena nikla za više od 300 odsto.

Foto: Pixabay.com

Bank of America procenjuje da će cene bakra skočiti na 13.000 američkih dolara po toni u narednim godinama, nakon što je prošle nedelje dostigla 10.000 dolara prvi put u ovoj deceniji.

„Ako se naša očekivanja o povećanju ponude ovog materijala na sekundarnom, netransparentnom tržištu ne ostvare, zalihe mogu da budu potrošene u naredne tri godine, što bi dovelo do još žešćih promena cena ‘crvenog metala’ na preko 20.000 dolara po toni“, zaključio je Vidmer.

Visoke cene bakra dodatno podupire slabiji dolar i sve veći zaokret ekonomija ka zelenoj infrastrukturi, smatra Dejvid Nojhauzer (David Neuhauser), osnivač i generalni direktor američkog hedž fonda Livermore Partners.

„Mislim da je bakar ‘nova nafta’ i da u narednih pet do deset godina ima neverovatne izglede s potencijalom da dostigne 20.000 dolara po metričkoj toni“, rekao je Nojhauzer za CNBC.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.