DA LI ĆE ALIBABIN FINANSIJSKI SERVIS POSTIĆI NAJVEĆI IPO U ISTORIJI? Džek Ma očekuje 35 milijardi dolara na berzama u Šangaju i Hongkongu

BerzaHi-techLifestyleNovacSvetVesti

23.10.2020 09:55 Autor: Marko Miladinović 0

DA LI ĆE ALIBABIN FINANSIJSKI SERVIS POSTIĆI NAJVEĆI IPO U ISTORIJI? Džek Ma očekuje 35 milijardi dolara na berzama u Šangaju i Hongkongu DA LI ĆE ALIBABIN FINANSIJSKI SERVIS POSTIĆI NAJVEĆI IPO U ISTORIJI? Džek Ma očekuje 35 milijardi dolara na berzama u Šangaju i Hongkongu
I poslednje kinesko regulatorno telo za hartije od vrednosti dalo je zeleno svetlo finansijsko tehnološkoj kompaniji Ant Financial da izađe na berzu. Prema očekivanjima... DA LI ĆE ALIBABIN FINANSIJSKI SERVIS POSTIĆI NAJVEĆI IPO U ISTORIJI? Džek Ma očekuje 35 milijardi dolara na berzama u Šangaju i Hongkongu

I poslednje kinesko regulatorno telo za hartije od vrednosti dalo je zeleno svetlo finansijsko tehnološkoj kompaniji Ant Financial da izađe na berzu. Prema očekivanjima berzanskih analitičara, to bi moglo da se dogodi najranije već u ponedeljak, 26. oktobra, mada su raniji signali nagoveštavali da će se menadžment finansijskog servisa, koji je nastao pod okriljem IT giganta Alibaba, ipak na taj korak odlučiti neposredno po okončanju glasanja za novog američkog predsednika, 3. novembra.

Predviđa se da bi inicijalna javna ponuda (IPO) akcija kompanije Ant Financial mogla da privuče više od 35 milijardi američkih dolara, i time postane najveći IPO u istoriji berzanskog poslovanja. Pored toga, listiranje Ant Financial biće jedinstveno i po tome što će se dogoditi simultano na dve berze, sa jednakim emisijama akcija u Hongkongu i Šangaju.

Ant Financial je pravno lice pod čijim se okriljem nalazi Alipay, onlajn servis za finansijske transakcije koji svakodnevno koristi oko milijardu korisnika u Kini. Džek Ma (Jack Ma), najbogatiji Kinez na svetu i vlasnik krovne kompanije Alibaba, zbog toga očekuje da će Ant Financial biti procenjen na čak 200 milijardi dolara vrednosti, te da će ona biti dodatno potvrđena kroz najavljeni IPO.

Prethodni najveći IPO desio se prošlog decembra, kada je saudijska naftna kompanija Saudi Aramco emisijom svojih akcija na berzi privukla 29,4 milijardi američkih dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...