U ponedeljak počinje postepeno otključavanje, otvaraju se ugostiteljski objekti

Da li su “pab pasoši” nova realnost za ljubitelje piva u Velikoj Britaniji?

LifestyleSvetVestiZanimljivostiZdravlje

7.4.2021 09:05 Autor: Marija Jovanović 4

Da li su “pab pasoši” nova realnost za ljubitelje piva u Velikoj Britaniji? Da li su “pab pasoši” nova realnost za ljubitelje piva u Velikoj Britaniji?
Sledeće nedelje počinje postepeno otključavanje Velike Britanije, a kako je najavio britanski premijer Boris Džonson ponovno otvaranje u Engleskoj u ponedeljak očekuje sve prodavnice,... Da li su “pab pasoši” nova realnost za ljubitelje piva u Velikoj Britaniji?

Sledeće nedelje počinje postepeno otključavanje Velike Britanije, a kako je najavio britanski premijer Boris Džonson ponovno otvaranje u Engleskoj u ponedeljak očekuje sve prodavnice, teretane, frizere i ugostiteljske objekte na otvorenom.

Kako proces vakcinacije u Velikoj Britaniji neometano teče i broj zaraženih opada, Džonson je rekao da će Engleska nastaviti svoju drugu fazu mape puta bez zaključavanja od 12. aprila, a kako je najavio i sam će otići u pab na pivo. 

Vlada je upozorila da bi trebalo nastaviti rad od kuće, tamo gde je to moguće, ali i preporučila da se smanje domaća putovanja, prenosi Reuters. Džonson je takođe potvrdio da se razmatra sistem sertifikata o statusu korona virusa ili Covid pasoša kako bi ponovo mogli da se organizuju veliki događaji.

Foto: Tanjug/AP

“Pab pasoši” za sada neće biti potrebni

Iako još uvek nema dugoročnih odluka koje se odnose na odlazak u pab ili restoran, za sada vlasnici ugostiteljskih objekata neće tražiti od svojih gostiju sertifikate o Covid-19 statusu, kazao je britanski premijer.

Džonson je dao zeleno svetlo za ublažavanje mera u Engleskoj, ali i nekolicinu detalja o tome kako bi funkcionisali mogući modeli sertifikata.

Druga faza mape puta kojom će se postepeno ponovo otvarati ekonomija tokom sledeće nedelje otvoriće radnje i bašte restorana, dok je ponovno otvaranje zatvorenih ugostiteljskih objekata u trećoj fazi zakazano za maj.

„U ponedeljak 12. aprila, biće otvorene prodavnice, pabovi i restorani na otvorenom i za odlazak u njih neće biti potrebna nikakva potvrda. Od 17. maja kada budemo otvorili zatvorene ugostiteljske objekte, bez sumnje će biti potreban neki sertifikat”, kazao je Džonson.

Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, vlada razmatra različite načine na koje ljudi mogu dokazati da nisu zaraženi – od potvrde o vakcinaciji, do dokaza o preležanoj bolesti ili testova.

Neki poslanici iz Džonsonove konzervativne stranke protive se ideji sertifikacije o Covid statusu za odlazak u restoran ili pab, tvrdeći da takav sistem stvara rizik za podeljeno društvo. Škotska, Vels i Severna Irska imaju sopstvene anti-Covid politike odvojene od Engleske.

Džonson je rekao da očekuje da će takozvani covid pasoši imati ulogu u međunarodnim putovanjima, ali su postojala etička pitanja u vezi sa šemom sertifikacije, koja je u obzir uzimala samo status vakcinacije.

Bilo koja vrsta sertifikata o Covid statusu koju Ujedinjeno Kraljevstvo usvoji mora biti funkcionalna i ne sme diskriminisati ljude koji nisu vakcinisani, izjavio je britanski ministar za vakcinaciju Nadim Zahavi.

  • Milovan94

    7.4.2021 #1 Author

    Dobro je.

    Odgovori

  • Anna

    7.4.2021 #2 Author

    I kod nas odmah da uvedu kovid pasoše za odlazak u tržne centre! 😂😂😂😂

    Odgovori

  • Tina

    12.4.2021 #3 Author

    Da vidimo kako ce oni da se organizuju i kako ce sve to izgledati.

    Odgovori

  • Violet

    27.4.2021 #4 Author

    Bez sertifikata da nema ulaska u pabove!?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...