Besplatnu podršku za razvoj poslovanja do sada koristilo 3.300 firmi

Da li vam je potreban mentoring?

Vesti

8.5.2023 11:29 Autor: Milica Rilak 0

Da li vam je potreban mentoring? Da li vam je potreban mentoring?
Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je javni poziv za učešće u „Programu pružanja standardizovane usluge mentoringa sektorima prerađivačke industrije u 2023. godini“, koji je... Da li vam je potreban mentoring?

Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je javni poziv za učešće u „Programu pružanja standardizovane usluge mentoringa sektorima prerađivačke industrije u 2023. godini“, koji je namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) i preduzetnicima iz industrije mašina i opreme, prehrambene industrije, drvne i industrije nameštaja kao i industrije gume i plastike. Prijava traje do 26. maja a za Biznis.rs iz RAS kažu da je u tom besplatnom programu učestvovalo više od 3.300 korisnika.

RAS uslugu nudi u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju JICA a posebno ističu da je metodologija prilagođena potrebama domaćih firmi i preduzetnika.

„Mentoring je nefinansijska, tehnička podrška za MSP i preduzetnike koja omogućava dijagnozu stanja i planiranje aktivnosti za dalji rast poslovanja. Mentor pomaže vlasniku preduzeća da prepozna ključnu tačku potencijala svog poslovanja, da uz pomoć mentoringa razvija i sprovodi akcioni plan koji ima za cilj poboljšanje poslovnih rezultata“, objašnjavaju iz RAS za Biznis.rs.

Prijavljivanje za uslugu mentoringa savetuju onima koji se suočavaju sa pitanjima kao što su kako da unaprede svoje poslovanje, kako da povećaju produktivnost ako nemaju dodatna sredstva za nove investicije, onima koje zanima primena KAIZEN sistema ili onima koji žele da poboljšaju finansiranje poslovanja, prodaju, marketinški plan ili da obuče saradnike kako bi preuzeli značajniji deo posla.

U programu svake godine učestvuje između 340 i 400 korisnika, a za 50 sati besplatnog mentoringa mogu se prijaviti preduzeća iz četiri sektora prerađivačke industrije, koja posluju duže od tri godine.

Foto: Freepik

„Nakon dijagnostikovanja stanja i analize poslovanja, zajedno sa mentorima će raditi na intervenciji, odnosno sprovoditi aktivnosti za poboljšanje poslovanja a uz mentorsku pomoć“, objašnjavaju iz RAS za Biznis.rs.

Dodaju da u okviru novog projekta sa JICA „Osnaživanje i dalje uspostavljanje mentoring usluge za MSP u zemljama Zapadnog Balkana“ rade na dodatnoj promociji mentoringa, koga smatraju liderom u nefinansijskoj podršci srpskim preduzećima.

S obzirom na to da već imaju iskustvo sa više od 3.300 korisnika, ističu da vlasnici kompanija najčešće traže podršku i intervenciju iz oblasti finansija, marketinga, kontrole proizvodnje i kvaliteta, upravljanja maloprodajnim objektima, prodajom i ljudskim resursima. Periodično sprovode i proces evaluacije efekata i zadovoljstva korisnika uslugom mentoringa.

„Poslednja evaluacija usluge sprovedena je početkom 2022. godine za više od 550 korisnika standardizovane usluge mentoringa tokom 2019. i 2021. Evaluacija je pokazala da je kod korisnika povećana prodaja i zadovoljstvo kupaca, da su bolje pozicionirani na tržištu, dok je njih 80 odsto izdvojilo da je unapređena organizacija preduzeća. Povećan je broj zaposlenih, efikasnost i obim proizvodnje. Ukratko, 85 odsto anketiranih ocenilo je da je nakon mentoringa poboljšano njihovo poslovanje, a njih 98 odsto bi preporučilo mentoring kolegama“, rekli su iz RAS za Biznis.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.