DAN RUDARA OBELEŽAVA 29.000 ZAPOSLENIH Radnicima omogućiti bezbedne uslove za rad i veće plate, apeluje nadležni sindikat

SrbijaVesti

6.8.2020 11:12 Autor: Marija Jovanović 0

DAN RUDARA OBELEŽAVA 29.000 ZAPOSLENIH Radnicima omogućiti bezbedne uslove za rad i veće plate, apeluje nadležni sindikat DAN RUDARA OBELEŽAVA 29.000 ZAPOSLENIH Radnicima omogućiti bezbedne uslove za rad i veće plate, apeluje nadležni sindikat
Oko 29.000 rudara u Srbiji 6. avgust proslavlja kao svoj dan – Dan rudara. Ovim praznikom obeležava se 117 godina od poznatih štrajkova u... DAN RUDARA OBELEŽAVA 29.000 ZAPOSLENIH Radnicima omogućiti bezbedne uslove za rad i veće plate, apeluje nadležni sindikat

Oko 29.000 rudara u Srbiji 6. avgust proslavlja kao svoj dan – Dan rudara. Ovim praznikom obeležava se 117 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rudnicima, u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega.

„Rad u rudniku je, kako se obično kaže, hleb sa sedam kora“, ističe predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković i podseća da su tada rudari svojom snagom i energijom izborili bolje uslove rada, veće zarade i skraćeno radno vreme.

„Naš zadatak i obaveza, ne samo sindikata, već i države i lokalnih samouprava, jeste da se rudarima omoguće bezbedni uslovi rada, kao i bolje plate“, rekao je on u izjavi za Tanjug.

Foto: Pixabay.com

Rudari su sve vreme pandemije radili u sve tri smene, ali u mnogo težim uslovima, pošto su morali da nose maske i druga zaštitna sredstva, kao i da drže distancu između sebe, naveo je Marković, dodavši da je proizvodnja u rudarskom sektoru, prema zvaničnim podacima, opala u drugom kvartalu za 0,2 odsto.

Prosečna plata rudara je u novembru 2019. godine bila oko 87.000 dinara, kazao je predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, istakavši da bi njihove zarade trebalo da budu veće.

Od devedesetih godina prošlog veka rudarski sektor je, prema njegovim rečima, bio zapušten, ali da je prethodnih godina došlo do pomaka po pitanju investicija, kao i sa privatizacijom RTB Bor i drugim ulaganjima.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Daleko smo još od uslova koji se primenjuju u evropskim rudnicima, ali čini mi se da se u proteklom periodu dosta ulagalo i nadamo se da će još više da se ulaže. To su očekivanja sindikata. Ako vidimo da je najava predsednika države da će plate do 2025. biti znatno veće, onda je zadatak sindikata da to prati„, ocenio je Marković, uputivši čestitku svim rudarima u Srbiji na njihov praznik.

„Izražavam duboko poštovanje za težak, visokorizičan i odgovoran posao koji obavljate. Takođe, vam poručujem da ću uvek biti sa vama i da je dužnost svih nas da radimo na unapređenju bezbednijih uslova rada i adekvatne nagrade za vaš rad“.

Foto:Pixabay.com

I ministar rudarstva i energetike Alekandar Antić čestitao je 6. avgust – Dan rudara svim zaposlenima u rudarskom sektoru i najavio velika očekivanja od ulaganja oko tri milijarde dolara u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika „Čukaru Peki“ i „Jadar“, što će taj sektor dići na još viši nivo.

„Ljudima koji se bave jednim od najtežih i najodgovornijih poslova želim da izrazim puno poštovanje za njihov savestan rad i da najavim dalju podršku države, pre svega u unapređenju njihove bezbednosti i zaštite na radu“, naveo je Antić i podsetio da je domaći rudarski sektor jedan od najdinamičnijih delova privrede.

U njemu radi oko 29 000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019, i čini jednu od okosnica naše ekonomije, rekao je Antić.

Intenzivno se radi na geološkim istraživanjima na području Bora, Resavice, u Timočkom kompleksu, naglasio je ministar, kao i u našim velikim ugljenokopima u Kolubari i Kostolcu.

Tagovi
SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...