Dramatična tvrdnja gradonačelnika Antverpena

De Vever: Belgija je bankrotirala, mi smo nova Grčka

EUVesti

5.9.2022 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 8

De Vever: Belgija je bankrotirala, mi smo nova Grčka De Vever: Belgija je bankrotirala, mi smo nova Grčka
Belgija je bankrotirala, rekao je gradonačelnik Antverpena i lider partije Nova flamanska alijansa Bart De Vever (Bart De Wever). „Pogledajte naš dug, potrošnju i... De Vever: Belgija je bankrotirala, mi smo nova Grčka

Belgija je bankrotirala, rekao je gradonačelnik Antverpena i lider partije Nova flamanska alijansa Bart De Vever (Bart De Wever). „Pogledajte naš dug, potrošnju i deficit. Gore je nego u južnoj Evropi“, rekao je De Vever, dodajući da je Belgija „nova Grčka“.

„Ovo, naravno, nije kriza koju je stvorio (ruski predsednik Vladimir) Putin, već kriza koju je Evropa sama sebi nametnula smanjenjem sopstvene proizvodnje primarne energije tokom ovog veka“, rekao je De Vever, prenosi najugledniji belgijski dnevni list Le Soir.

Gradonačelnik drugog po veličini grada u Belgiji, naveo je da su „najgluplje zemlje Nemačka i Belgija“ napustile korišćenje nuklearne energije. „Odbili smo sve izvore energije, čineći sebe zavisnim od Putina. Sada to žanjemo“, naveo je on, dodajući da se zemlja nalazi u bankrotu.

De Vever, čija je partija bila u vladi do 2019. godine, optužio je aktuelnu vladu premijera Aleksandera De Kroa (Alexander De Croo) da ništa nije preduzela kako bi izbavila zemlju iz krize. „Već sam rekao da ćemo u sledećem ekonomskom šoku biti nova Grčka. Nažalost, to se sada dešava. De Kro može mnogo toga da kaže, ali ne može ništa da uradi“, ocenio je gradonačelnik Antverpena.

Prema zvaničnim podacima iz 2019. godine, javni dug Belgije iznosio je 98,6 odsto BDP-a. U međuvremenu, Belgija se priključila evropskom „klubu 100“, što je kolokvijalni naziv za zemlje čiji dug premašuje 100 odsto BDP-a. Pored Belgije, u „klubu 100“ nalaze se Francuska, Španija, Portugal, Grčka i Italija.

Tagovi
JAVNI DUG
  • MIŠKOVIĆ

    5.9.2022 #1 Author

    Interesantno, bogati zapad oseća krizu

    Odgovori

  • SRDJAN

    5.9.2022 #2 Author

    Biće još novih Grčki kako vreme bude prolazilo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.9.2022 #3 Author

    Sve sto je rekao je tacno…

    Odgovori

  • Dea

    6.9.2022 #4 Author

    I mi smo odavno nego ne znamo

    Odgovori

  • TATJANA

    6.9.2022 #5 Author

    Verujem da ima mnogo istine u tome

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.9.2022 #6 Author

    Auuu, pa ovo će najveće evropske zemlje da bankrotiraju a ne samo Belgija.

    Odgovori

  • Nicky Tozer

    6.9.2022 #7 Author

    Ono što mene brine je da se Zapadnjaci uvek izvuku…preko leđa nekih drugih, koje posle još i satanizuju; ovo im nije prvi put da se nađu u nezgodama, no, uvek su se do sada uspeli iskobeljati …nadam se da je ovaj put sigurna muka, za sva zla koja su svima po svetu učinili.

    Odgovori

  • Ceca

    11.9.2022 #8 Author

    Iskreno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...