U Srbiji na kraju prošle godine javni dug iznosio 56,9 odsto BDP-a

Koje zemlje članice EU su najzaduženije?

EUNovacPoslovanjeVesti

20.6.2022 13:04 Autor: Julijana Vincan 11

Koje zemlje članice EU su najzaduženije? Koje zemlje članice EU su najzaduženije?
Širom Evropske unije postoje značajne razlike u pogledu sektora koji najviše utiču na javni dug, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Među državama... Koje zemlje članice EU su najzaduženije?

Širom Evropske unije postoje značajne razlike u pogledu sektora koji najviše utiču na javni dug, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, udeo javnog duga koji je držao sektor finansijskih korporacija na kraju 2021. godine bio je najveći u Švedskoj (74 odsto), a zatim u Danskoj (73 procenta), Češkoj (67 odsto), Hrvatskoj (65 procenata), Holandiji i Italiji (obe po 63 odsto) i Poljskoj (60 procenata).

Nasuprot tome, najveći deo duga koji drže nerezidenti (ostatak sveta) zabeležen je na Kipru (89 odsto), a slede Estonija (70 procenata), Litvanija (65 odsto) i Letonija (64 odsto).

Generalno, širom EU manje od 10 procenata duga drže rezidentni nefinansijski sektori (nefinansijske korporacije, domaćinstva i neprofitne institucije koje opslužuju domaćinstva), uz primetne izuzetke u Mađarskoj (25 odsto), Malti (17 procenata), Portugalu (13 odsto) i Irskoj (10 procenata).

Izvor: Eurostat

Za 18 država članica evrozone ceo ili skoro sav javni dug (veći od 99 odsto) po nominalnoj vrednosti bio je denominovan u nacionalnoj valuti.

To su Belgija, Estonija, Irska, Kipar, Litvanija, Luksemburg, Finska, Portugal, Malta, Francuska, Letonija, Španija, Slovačka, Holandija, Slovenija, Italija, Austrija i Grčka. Među zemljama evrozone, samo za Nemačku više od jedan odsto javnog duga nije denominovan u evrima.

Izvor: Eurostat

Samo u tri države članice EU više od 50 odsto njihovog bruto duga centralne vlade bilo je denominivano u stranoj valuti na kraju 2021. godine: Bugarskoj (74 odsto), Hrvatskoj (72 procenta) i Rumuniji (52 odsto). Ove tri zemlje nisu deo evrozone, a najveći deo njihovog deviznog duga denominovan je u evrima.

Kada je reč o Srbiji, javni dug je na kraju 2021. godine bio 30,13 milijardi evra, što je iznosilo 56,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija. Na kraju novembra javni dug bio je oko 29,89 milijardi evra, odnosno 56,4 odsto BDP-a.

Javni dug Srbije je na kraju 2020. godine iznosio 26,67 milijardi evra, ili 57 procenata BDP-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...