Rezultati prvog kvartala

Rusija smanjila spoljni javni dug za 4,3 odsto

NovacSvetVesti

7.6.2022 10:59 Autor: Vladimir Jokanović 4

Rusija smanjila spoljni javni dug za 4,3 odsto Rusija smanjila spoljni javni dug za 4,3 odsto
Prema rezultatima prvog kvartala 2022. godine, spoljni javni dug Rusije smanjen je za 2,6 milijardi dolara. Od 1. januara do 1. aprila dug je... Rusija smanjila spoljni javni dug za 4,3 odsto

Prema rezultatima prvog kvartala 2022. godine, spoljni javni dug Rusije smanjen je za 2,6 milijardi dolara. Od 1. januara do 1. aprila dug je smanjen za 4,3 odsto na 57.143 miliona dolara, saopštila je obračunska komora.

„Državni spoljni dug Ruske Federacije smanjen je za 2.559 miliona dolara u odnosu na 59.709 miliona dolara 1. januara. Istovremeno, izraženo u rubljama, spoljni dug države povećan je od početka godine za 369.470 miliona rubalja, ili za 8,3 odsto. Dug je 1. aprila iznosio 4.804 milijarde rubalja“, navedeno je u izveštaju obračunske komore, prenosi Komersant.

Iz izveštaja sledi da su troškovi servisiranja spoljnog duga Rusije u prvom kvartalu porasli za 11,4 milijarde rubalja, ili za 41,2 odsto, odnosno za 24,6 miliona dolara ili 6,6 procenata u odnosu na isti period 2021. godine.

Prema statistikama, rast prihoda je posledica povećanja kursa stranih valuta prema ruskoj rublji u izveštajnom periodu, kao i isplate prihoda od popusta i kupona akumuliranih tokom delimičnog otkupa evroobveznica 31. marta.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je 24. maja saopštilo da odbija da obnovi licencu po kojoj je Rusija servisirala javni dug. Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da će Rusija nastaviti da servisira javni dug u rubljama.

On je odluku o odbijanju produženja licence nazvao „prvenstveno kršenjem prava stranih investitora u ruske dužničke instrumente“ i podrivanjem „poverenja u zapadnu finansijsku infrastrukturu“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...