Pred poslanicima predlog republičke kase za 2024. godinu

Budžet odmeren, ali su spoljni rizici preveliki

InvesticijePoslovanjeSrbija

25.10.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 5

Budžet odmeren, ali su spoljni rizici preveliki Budžet odmeren, ali su spoljni rizici preveliki
Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda i planirani budžet za 2024. godinu, za koji je ministar... Budžet odmeren, ali su spoljni rizici preveliki

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda i planirani budžet za 2024. godinu, za koji je ministar finansija Siniša Mali rekao da je razvojni i uravnotežen.

Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu predviđeni su ukupni prihodi od 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više od prihoda koji su projektovani rebalansom budžeta za tekuću godinu.

Rashodi budžeta su planirani u iznosu od 2.238 milijardi dinara, što je pet odsto više od sume iz rebalansa budžeta za 2023. godinu, tako da je predviđen fiskalni deficit od 197 milijardi dinara, odnosno 2,2 odsto BDP-a. To je niže od planiranog deficita za ovu godinu koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP-a.

Ekonomista Ivan Nikolić, komentarišući predlog budžeta, u razgovoru za Biznis.rs kaže da je dobro što se država uprkos predizbornom ambijentu ponaša vrlo odmereno i kontrolisano u smislu rashoda, jer su planirani da rastu sporije od BDP-a.

“To je dobro jer je na neki način garancija snižavanja javnog duga. Ali, rizici i neizvesnosti oko nas su tolike da možemo gotovo posmatrati taj budžetski okvir i kao jednu indikaciju stremljenja države u pogledu ekonomske politike. Da li će se to baš tako realizovati ili će ponovo biti potreban neki rebalans, zavisi od tih spoljnih okolnosti”, ocenjuje Nikolić.

On naglašava da se budžet donosi u nezgodno vreme, kada su rizici veliki.

“To se može, na primer, videti upravo ovih dana kada je Bugarska donela odluku o uvođenju takse na gas. Samo ta mera imala bi za posledicu novi i veći rashod od oko 30 milijardi dinara koji bi gotovo poništio svu onu uštedu koja je planirana u rebalansu budžeta, odnosno deficit koji je definisan rebalansom za ovu godinu”, smatra Nikolić.

Foto: Freepik.com

Obrazlažući Predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije ministar finansija Siniša Mali je izjavio da je budžet nastavak politike povećanja plata i penzija, odnosno podizanja životnog standarda građana.

„Predlogom budžeta predviđeno je i da, počev od 1. januara sledeće godine, penzije u Srbiji prema švajcarskoj formuli budu veće za 14,8 odsto, plate u javnom sektoru za 10 odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto, pa će tako iznositi 47.154 dinara, što je najveće procentualno povećanje minimalca ikada“, naveo je on.

Prema rečima ministra, kako se teret povećanja minimalne zarade ne bi potpuno preneo na poslodavce od sledeće godine je planirano i povećanje neoporezivog dela bruto zarade za 15,1 odsto, sa 21.712 dinara na 25.000 dinara.

Ministar finansija je dodao da je projektovana inflacija za narednu godinu između četiri i pet odsto.

„Predlogom budžeta je za kapitalne investicije opredeljeno 598,8 milijardi dinara, odnosno 6,8 odsto BDP-a“, rekao je Siniša Mali navodeći da će država nastaviti da sprovodi strategiju ulaganja u auto-puteve, pruge, kliničke centre, škole.

On je kao najznačajnije infrastrukturne projekte koji će se graditi sredstvima iz budžeta naveo obilaznicu oko Kragujevca, čija gradnja počinje u narednih nekoliko nedelja, potom brzu saobraćajnicu na severu Vojvodine, od Bačkog Brega do Nakova, i auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...