u suprotnom mogla bi se naći na sivoj listi "manivala"

Delegacija EU u BiH: Hitno donesite zakon o sprečavanju pranja novca

RegionVesti

10.2.2024 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Delegacija EU u BiH: Hitno donesite zakon o sprečavanju pranja novca Delegacija EU u BiH: Hitno donesite zakon o sprečavanju pranja novca
Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pozvala je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da naredne sedmice zakaže sednicu na kojoj će usvojiti... Delegacija EU u BiH: Hitno donesite zakon o sprečavanju pranja novca

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pozvala je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da naredne sedmice zakaže sednicu na kojoj će usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Delegacija je upozorila da bi se BIH, ako se taj zakon hitno ne usvoji, mogla naći na „sivoj listi“ Komiteta eksperata za evoluciju mera sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (Manival), prenosi Beta.

„Ostalo je još, poslednje čitanje u Domu naroda. Predloženi Zakon je u najvećoj meri izrađen u skladu s evropskim standardima i donosi jasne prednosti za građane i poslovne subjekte“, ocenila je Delegacija EU u BiH.

Navedeno je da sednica Doma naroda BiH treba da se održi od 12. do 16. februara, jer Komitet „Manivala“ Saveta Evrope dolazi u BiH 12. februara da bi procenio da li je ona postigla zadovoljavajući nivo standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Foto: Freepik.com

„Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu pre no što ‘Manival’ završi svoju misiju 28. februara, taj zakon neće biti obuhvaćen procenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za finansijsko delovanje (FATF) staviti BiH na svoju ‘sivu listu’, čime će se BiH naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma“, upozorili su iz Delegacije EU u BIH.

Naglasili su da bi stavljanje na „sivu listu“ imalo političke, ekonomske i finansijske posledice za BiH i uticalo bi na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima.

To može odvratiti strana ulaganja od BiH i otežati međunarodno kretanje kapitala.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, istakli su dalje iz Delegacije EU u BiH, jedan je od prioriteta koje treba ispuniti pre nego što Evropski savet u martu razmotri treba li BiH „dati zeleno svetlo“ za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU.

„Potrebno je da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost budućnosti u EU uključuje i posvećenost evropskim standardima. Vreme je od ključne važnosti“, piše u saopštenju.

 • HANA

  11.2.2024 #1 Author

  Kako da ne 😂
  Evo polomiše se

  Odgovori

 • LAV

  11.2.2024 #2 Author

  Zakon o sprecavanju pranja novca treba svi da imaju i da ga naravno sporovode.

  Odgovori

 • Faith

  11.2.2024 #3 Author

  Bas je sve kod nas korumpirano, mora se resiti pranje novca

  Odgovori

 • GAGA

  11.2.2024 #4 Author

  Hah ma kako da ne

  Odgovori

 • mile

  12.2.2024 #5 Author

  Evo sad ce….

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...