upozorenje portparola evropske unije u sarajevu

BiH bi mogla završiti na „sivoj listi“ ako ne usvoji zakon o sprečavanju pranja novca

RegionU fokusu

2.2.2024 18:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

BiH bi mogla završiti na „sivoj listi“ ako ne usvoji zakon o sprečavanju pranja novca BiH bi mogla završiti na „sivoj listi“ ako ne usvoji zakon o sprečavanju pranja novca
Portparol Kancelarije EU u Sarajevu Ferdinand Kenih (Ferdinand Koenig) izjavio je u petak da bi Bosna i Hercegovina mogla da „završi na ‘sivoj listi’ „, ako... BiH bi mogla završiti na „sivoj listi“ ako ne usvoji zakon o sprečavanju pranja novca

Portparol Kancelarije EU u Sarajevu Ferdinand Kenih (Ferdinand Koenig) izjavio je u petak da bi Bosna i Hercegovina mogla da „završi na ‘sivoj listi’ „, ako hitno ne donese zakon o sprečavanju pranja novca.

„Ukoliko zakon ne bude usvojen i ne bude na snazi pre okončanja misije MONEYVAL-a, on neće biti predmet njihove ocene što povećava rizik da će Radna grupa za finansijske akcije (FATF) staviti BiH na svoju ‘sivu listu’, čime će BiH biti na EU listi jurisdikcija sa strateškim nedostacima u sistemu suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma“, kazao je Kenih za banjalučke „Nezavisne novine“, prenosi Beta.

On je rekao da žali što je Dom naroda BiH propustio priliku da 31. januara izglasa Zakon o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma, izrađen u skladu s evropskim standardima i usvojen na Savetu ministara BiH.

Kenih je podsetio da je Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), predsednica Evropske komisije, pozvala vlasti BIH da hitno donesu taj zakon, zajedno s drugim ključnim zakonima uoči martovske sednice Saveta Evropske unije.

Upozorio je da stavljanje BiH na „sivu listu“ donosi političke, ekonomske i finansijske posledice, utiče na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatne komercijalne aktivnosti kao i na javne fiskalne poslove, te može potencijalno odvratiti strane investicije i otežati međunarodno kretanje kapitala.

Pozvao je Dom naroda BiH da ovaj zakon razmotri u narednih deset dana u hitnoj proceduri da bi ga MONEYVAL uzeo u obzir u svojoj narednoj oceni.

Zaključio je da ova jedinstvena prilika zahteva od institucija BIH da deluju „hitno i odlučno“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...