Rešenje za smanjenje cena energije

Demokrate traže od Bajdena da zabrani izvoz nafte

SvetVesti

23.11.2021 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Demokrate traže od Bajdena da zabrani izvoz nafte Demokrate traže od Bajdena da zabrani izvoz nafte
Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država pozvale su predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da pusti u promet sirovu naftu iz strateških rezervi... Demokrate traže od Bajdena da zabrani izvoz nafte

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država pozvale su predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da pusti u promet sirovu naftu iz strateških rezervi zemlje (SPR) i da ponovo uvede, makar privremeno, zabranu izvoza nafte kako bi se podstaklo smanjenje rastućih cena energije.

U pismu koje je inicirao demokrata iz Kalifornije Ro Kana (Ro Khanna) predsedniku SAD je poručeno da je potrebna hitna akcija kako bi se „američkim porodicama obezbedilo pouzdano snabdevanje energijom po pristupačnim cenama“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U pomenutom pismu, koje je potpisalo još osam demokrata u Predstavničkom domu, Bajden se poziva da upotrebi sva sredstva koja su na raspolaganju da kratkoročno snizi cene benzina.

Još 11 demokrata u Senatu napisalo je slično pismo Bajdenu ranije ovog meseca, navodeći kao argumente ograničenja isporuka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i izvoz iz SAD.

Očekuje se da će Ministarstvo energetike SAD danas objaviti odluku o pozajmici nafte iz SPR u koordinaciji sa nekoliko drugih zemalja, rekao je jedan izvor iz Bajdenove administracije upoznat sa situacijom.

Bajden bi mogao da se dotakne tih razgovora u današnjem obraćanju posvećenom američkoj ekonomiji i naporima njegove administracije da preokrene situaciju vezanu za rast cena.

Kongresmen Kana je izjavio da rešavanje pitanja inflacije i zabrinutosti Amerikanaca predstavlja centralnu odgovornost za demokrate, koje rizikuju da izgube kontrolu nad Kongresom na izborima na sredini mandata sledeće godine.

„Moramo jasno da stavimo do znanja da činimo sve što možemo da se izborimo sa inflacijom“, rekao je Kana.

Informacije o koordinisanoj aktivnosti nekoliko zemalja u vezi sa plasiranjem nafte iz strateških rezervi na tržište rezultirale su naglim padom cena ovog energenta prošle nedelje.

U pismu Bajdenu, demokrate tvrde da bi zabrana izvoza nafte mogla da poveća domaću ponudu i dodatno snizi potrošačke cene, koje su nedavno dostigle najviši nivo u poslednje tri decenije.

Bajden po zakonu ima ovlašćenje da proglasi vanredno stanje i ograniči ili zaustavi izvoz nafte na period do godinu dana, ali stručnjaci kažu da su male šanse da će to učiniti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...