osigura direktnu kontrolu nad američkim telekomunikacionim operaterom

Deutsche Telekom na korak do sticanja većinskog vlasništva nad T-Mobile

Firme u fokusuNekretnineNovacSvetU fokusuVesti

7.9.2021 13:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Deutsche Telekom na korak do sticanja većinskog vlasništva nad T-Mobile Deutsche Telekom na korak do sticanja većinskog vlasništva nad T-Mobile
Deutsche Telekom je postigao sporazum o akcijskom svopu sa Softbank Group, o povećanju vlasničkog udela u američkom T-Mobile i prodaji svoje holandske jedinice, u... Deutsche Telekom na korak do sticanja većinskog vlasništva nad T-Mobile

Deutsche Telekom je postigao sporazum o akcijskom svopu sa Softbank Group, o povećanju vlasničkog udela u američkom T-Mobile i prodaji svoje holandske jedinice, u okviru obimnog restrukturiranja fokusiranog na jačanje transatlantskog poslovanja nemačke kompanije.

Kao rezultat dva sporazuma objavljena u utorak, Deutsche Telekom će povećati udeo u T-Mobile u SAD za 5,3 odsto na 48,4 procenata, čime se generalni direktor nemačke kompanije Tim Hetges približava ostvarenju cilja da osigura direktnu kontrolu nad američkim telekomunikacionim operaterom vrednim 170 milijardi dolara, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Softbanka će zauzvrat, pored isplate u novcu, dobiti i 4,5 odsto udela u Deutsche Telekomu. Japanska grupa je, inače, prodala početkom 2020. godine godine T-Mobilu svoju američku jedinicu Sprint.

S ovim najnovijim transakcijama, Deutsche Telekom je na korak do sticanja većinskog vlasništva nad T-Mobile koji učestvuje sa tri petine u ukupnim prihodima grupe i predstavlja njegovu najprofitabilniju jedinicu.

Ugovorom o svopu akcija, osnivač Softbanke Masajoši Son (Masayoshi Son) će preostali vlasnički udeo u američkom mobilnom operateru zameniti za strateški udeo u Deutsche Telekomu, koji posluje u desetak evropskih zemalja.

Akcije Softbanke, koja je najveći svetski tehnološki investitor preko Vision Fund portfolija, skočile su u Tokiju za 10 odsto nakon objave ove informacije, dok je Deutsche Telekom zabeležio rast od 2,4 procenta uoči otvaranja berze u Frankfurtu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...