Dosta zainteresovanih strana, kupci su dva investiciona fonda

Deutsche Telekom prodaje holandskog operatera za 5,9 milijardi dolara

BerzaEUNovacVesti

7.9.2021 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Deutsche Telekom prodaje holandskog operatera za 5,9 milijardi dolara Deutsche Telekom prodaje holandskog operatera za 5,9 milijardi dolara
Deutsche Telekom AG pristao je da proda svoju holandsku poslovnu jedinicu fondovima Warburg Pincus i Apak Partners za 5,1 milijardu evra, što je jedno... Deutsche Telekom prodaje holandskog operatera za 5,9 milijardi dolara

Deutsche Telekom AG pristao je da proda svoju holandsku poslovnu jedinicu fondovima Warburg Pincus i Apak Partners za 5,1 milijardu evra, što je jedno od najvećih ulaganja u evropske telekomunikacije u poslednjih nekoliko godina.

Pomenuti iznos sredstava biće upotrebljen za otkup T-Mobile Netherlands od Deutsche Telekoma i partnera Tele2, koji je vlasnik 25 odsto udela od oko 860 miliona evra, saopštile su danas kompanije. Bloomberg je u ponedeljak izvestio da bi nemačka kompanija uskoro mogla da objavi prodaju svoje jedinice.

Prodaja je takođe privukla interesovanje kompanije Apollo Global Management Inc. i indijskog milijardera Mukeša Ambanija (Mukesh Ambani) i njegove Reliance Industries, izveštava Bloomberg.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Deutsche Telekom AG u proteklih godinu dana

Dogovor bi bio jedna od najvećih transakcija u evropskom telekom sektoru. Warburg Pincus i Apak su se prethodno udružili 2019. godine kako bi preuzeli privatnu britansku satelitsku kompaniju Inmarsat Plc. za 3,4 milijarde dolara.

Deutsche Telekom je 2000. godine ušao na holandsko tržište mobilnih telefona, stekavši udeo u poduhvatu sa Belgacom SA i Tele Danmark. Posao je preimenovan u T-Mobile Netherlands 2003. godine nakon što je nemački operater kupio ostatak.

DT je već razmatrao da proda holandsku „ispostavu“ 2015. godine, kako bi prikupila sredstva za kupovinu frekvencija za bežičnu telefoniju u Sjedinjenim Američkim Državama. U 2019. godini T-Mobile Netherlands se spojio sa operacijama Tele2 AB kako bi stvorio jednog od najvećih holandskih operatera.

Tržišna kapitalizacija kompanije Deutsche Telekom procenjuje se na 85,29 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...