Novi biznis model kompanijama donosi veću poslovnu predvidljivost

Pretplate su budućnost e-trgovine

Hi-techNovacPreduzetnik

7.8.2021 13:30 Autor: Marko Andrejić

Pretplate su budućnost e-trgovine Pretplate su budućnost e-trgovine
Nekada je prva asocijacija na termin „pretplata“ bila TV taksa na računima za struju, a nešto kasnije vladala je dilema da li uzeti prepaid... Pretplate su budućnost e-trgovine

Nekada je prva asocijacija na termin „pretplata“ bila TV taksa na računima za struju, a nešto kasnije vladala je dilema da li uzeti prepaid karticu za mobilni telefon ili se na duži period vezati za operatera ugovorom, odnosno mesečnom pretplatom. Danas je ovaj biznis model prisutan u skoro svim delatnostima, i najčešće olakšava posao i štedi vreme i kupcu i prodavcu, jer je dovoljno jednom dogovoriti saradnju i ona se automatski produžava iz meseca u mesec.

Kada je reč o sve popularnijoj e-trgovini, koja je tokom pandemije doživela dodatni rast, ovde je pretplata poslovni model kroz koji kompanija pruža stalne usluge u zamenu za redovna, mesečna plaćanja od kupca. Jednostavno rečeno, elektronska trgovina zasnovana na pretplati (subscription) omogućava kupcima da redovno dobijaju proizvode ili koriste usluge koje su im potrebne.

„Ukoliko zagrebemo još malo dublje, model pretplate u e-trgovini unapređuje odnos sa kupcima. U teoriji model poslovanja na pretplatu “pretvara” kupce u verne pratioce, koji postaju pouzdani izvori stalnog prihoda. Što duže kupci koriste vaš proizvod ili uslugu, oni vam postaju vredniji. Zato se morate potruditi da novi kupci to i ostanu. A neretko se desi da kompanije tu vernost (is)koriste kroz dodatu vrednost za korisnike, pa čak i kroz povećanje cene“, kaže Ivan Tanasković, stručnjak za e-trgovinu i član Upravnog odbora eCommerce asocijacije Srbije.

Danas je biznis model pretplate veoma popularan i prisutan u različitim delatnostima. Glavni razlozi “popularnosti” su povećanje procenta zadržavanja kupaca i veća poslovna predvidljivost.

„Predvidljivost koja dolazi sa pretplatničkim poslovnim modelom je važan razlog njegovog brzog usvajanja. Za razliku od standardnog modela prodaje gde kupac plaća jednom, biznis model pretplate eliminiše nesigurnost oko popunjavanja zaliha. Znate tačno koje artikle i/ili usluge treba da obezbedite, u kojoj količini i koliko često. Ukoliko je u pitanju usluga, ovo se odnosi na ljudstvo koje je obučeno da obavlja poručene usluge“, ističe naš sagovornik i dodaje da je dodatna prednost i kontinuirani tok prihoda.

„Kada znate broj pretplatnika, nije teško predvideti ukupan promet. Na kraju, to će vam pomoći da se usredsredite na sticanje novih kupaca, umesto da budete zauzeti upravljanjem inventarom i plaćanjima.“

Od online alata i digitalnog sadržaja do paketa proizvoda

Sa ubrzanim razvojem e-trgovine, biznis modeli pretplate postaju očekivani. Ima ih u sektoru zabave, kod mobilnih telefona, sportske opreme, pa sve do hrane ili proizvoda za zdravlje i lepotu. Kupci su počeli da prihvataju pretplatu kao nešto svakodnevno, jer su uvideli fleksibilnost i pogodnost.

„Postoji više različitih modela pretplate koji direktno zavise od delatnosti, proizvoda i/ili usluga. Pretplata zasnovana na uslugama sigurno je jedan od najčešćih poslovnih modela koje mnogi već koriste online, kroz servise kao što su MailChimp, Statista ili neke druge slične alate. Pretplata zasnova na proizvodima je već doživela svoj upgrade, kada su nastali pretplatni paketi proizvoda. U ovom biznis modelu, kupci se mogu pretplatiti na primanje željene grupe proizvoda kreiranim prema pojedinačnim željama svakog kupca“, objašnjava Ivan Tanasković.

Treća opcija je pretplata na digitalni sadržaj, pošto nekoliko internet giganata počelo da nudi ovu vrstu usluge. Ova vrsta pretplate najčešće omogućava pristup ekskluzivnom sadržaju.

„Svedoci smo da se pretplata, kao primarni biznis model, proširila na skoro sve delatnosti. Veliki igrači poput DollarShaveClub-a, Netflix-a ili Disney+ su postavili temelje ovog načina poslovanja, ali se on značajno proširio. Praktično svi smo danas korisnici nekog od modela pretplate, bilo da smo pretplaćeni na omiljene novine i časopise, kablovsku televiziju, mobilnu telefoniju ili usluga online alata“, dodaje naš sagovornik, uz napomenu da, kao što smo se uverili u poslednjih nekoliko godina, model pretplate nije namenjen samo za „tradicionalnije“ niše.

„Na našem tržištu, ovaj model poslovanja najčešće koriste telekomunikacione kompanije i mobilni operateri. S obzirom na činjenicu da se u poslednjih godinu-dve značajno povećao broj korisnika Netflixove platforme, sada su i korisnici navikli na tako nešto. Verujem da nas u narednom periodu i na domaćem tržištu čeka mnogo više ovakvih sličnih poslovnih modela i ponuda za kupce„, zaključuje Ivan Tanasković.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.