Nova era online trgovine počinje primenom Zakona o fiskalizaciji

Izdavanje elektronskih računa obavezno za prodaju putem interneta

PoreziPoslovanjePreduzetnikSrbija

24.7.2021 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izdavanje elektronskih računa obavezno za prodaju putem interneta Izdavanje elektronskih računa obavezno za prodaju putem interneta
Novi Zakon o fiskalizaciji koji je usvojen krajem decembra prošle godine počeće da se primenjuje 1. januara 2022. Jedan od osnovnih ciljeva novog zakona... Izdavanje elektronskih računa obavezno za prodaju putem interneta

Novi Zakon o fiskalizaciji koji je usvojen krajem decembra prošle godine počeće da se primenjuje 1. januara 2022. Jedan od osnovnih ciljeva novog zakona jeste uspostavljanje kontrole privrednih subjekata i efikasnija naplata poreza, što bi dovelo do suzbijanja sive ekonomije i stvaranja poštenijih uslova za aktere tržišnog nadmetanja.

eCommerce Asocijacija Srbije organizovala je na tu temu drugi po redu besplatni Meetup ove godine. Prisustvovalo je više od 150 učesnika, predstavnika kompanija i članica asocijacije. Oni su imali priliku da se kroz predavanje i panel diskusiju bliže upoznaju sa pojedinim odredbama novog Zakona o fiskalizaciji.

Meetup je otvorila predsednica eCommerce Asocijacije Srbije Zorana Milidrag, koja je u uvodnom izlaganju istakla da će se ovakvi događaji organizovati na mesečnom nivou. Planira se prva dodela eCommerce nagrade, kao i organizacija velike eCommerce konferencije.

Prvi od nekoliko predavača bio je partner advokatske kancelarije Živković – Samardžić – Igor Živkovski. Izlaganje se najviše odnosilo na elektronsku trgovinu, a Živkovski je detaljno govorio o pravnim aspektima novog Zakona o fiskalizaciji, podzakonskim aktima, kao i kaznenim odredbama.

„Za prodaju putem web shopa, uvedena je obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase i izdavanja fiskalnog računa. U praksi to znači da će prodavac izdati i upakovati fiskalni račun sa proizvodom i poslati ga kupcu, fizičkom licu. Kada je reč o uslugama koje se pružaju fizičkim licima putem interneta, neophodno je da se za svaki primljeni prihod od pruženih usluga izda fiskalni račun koji će pokrivati primljenu naknadu za uslugu”, istakao je Živkovski.

Ko je izuzet iz obavezne fiskalizacije?

Zakon predviđa mogućnost i obavezu praćenja svakog računa u realnom vremenu. Poreska uprava vršiće prenos podataka o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze. Ukoliko se promet robe ili usluga ostvaruje elektronskom prodajom (web shop, ecommerce, trgovina preko socijalnih mreža), izdavanje fiskalnih računa se podrazumeva.

Za razliku od online trgovine, veterinari, taksisti, advokati, telekomunikacije, javni poštanski servis i finansijske usluge moći će da rade bez online fiskalnih kasa. Isto važi i kada je reč o obrazovanju, sa izuzetkom delatnosti pod šifrom 85.5 – učenje jezika i obuka za rad na računaru za koje će fiskalne kase biti neophodne.

Na konferenciji se govorilo o izdavanju fiskalnog računa. Zaključeno je da obveznik fiskalizacije koji obavlja promet na malo isključivo putem interneta, preko elektronskog fiskalnog uređaja, fiskalni račun izdaje kupcu dobara, odnosno korisniku usluga u elektronskoj formi.

„To znači da se u ovom slučaju na izdatom fiskalnom računu mora naći hiperlink za verifikaciju, i da kupac na osnovu predmetnog hiperlinka može izvršiti proveru fiskalnog računa posredstvom sistema za proveru“, navodi Živkovski.

Foto: eCommerce Asocijacija Srbije

Kolike su kazne za kršenje zakona?

Novi Zakon o fiskalizaciji predviđa kazne za prekršaj svakog pravnog lica, odnosno obveznika fiskalizacije, ukoliko ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i ne izda fiskalni račun koji ne sadrži podatke propisane zakonom.

„Za prekršaje kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara, preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara. Fizičko lice koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, a nije preduzetnik, kazniće se za kršenje zakona novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara”, kaže Živkovski.

Posle predavanja održana je panel diskusija na kojoj su učestvovali suosnivač eCommerce Asocijacije Srbije Marko Ilić, osnivač i direktor kompanije NB Soft Aleksandar Nastevski, partner u advokatskoj kancelariji Živković-Samardžić Savo Pavlović i osnivač i direktor knjigovodstvene agencije Experta Marija Đorđić.

U razgovoru sa prisutnima objasnili su šta novi Zakon o fiskalizaciji donosi iz različitih uglova poslovanja. Više od 150 učesnika Meetupa dobilo je odgovore na pitanja šta je sve neophodno uraditi pre početka elektronske fiskalizacije, ko ima obavezu da fiskalizuje račune, na koji način se to rešava na samoj internet prodavnici, kao i detaljna objašnjenja samog izdavanja računa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...