Vlada juče donela podzakonske propise koje bliže uređuju proces e- fakturisanja

Milioni faktura godišnje u Srbiji više neće morati da se štampaju

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

10.7.2021 10:01 Autor: Gordana Bulatović 0

Milioni faktura godišnje u Srbiji više neće morati da se štampaju Milioni faktura godišnje u Srbiji više neće morati da se štampaju
Zakon o e-fakturama će se u Srbiji primenjivati u fazama: od 1. januara 2022. godine e-fakture koristiće privreda, kada ih dostavlja javnom sektoru ili... Milioni faktura godišnje u Srbiji više neće morati da se štampaju

Zakon o e-fakturama će se u Srbiji primenjivati u fazama: od 1. januara 2022. godine e-fakture koristiće privreda, kada ih dostavlja javnom sektoru ili kada ih razmenjuju dva subjekta unutar javnog sektora. Od jula 2022. godine, e-fakture biće u primeni kada javni sektor dostavlja račun privatnom sektoru i od kada će subjekti privatnog sektora biti u obavezi da primaju i čuvaju elektronske fakture, a od 1. januara 2023. godine izdavanje elektronskih faktura biće obavezno i za privatni sektor u međusobnim transakcijama.

Vlada Srbije donela je u petak, tri uredbe i tri pravilnika na osnovu Zakona o elektronskom fakturisanju, koji počinju da se primenjuju 1. januara 2022. godine.

Prema usvojenim podzakonskim propisima, sve elektronske fakture moraće da se nađu u sistemu za upravljanje fakturama. Navedeni sistem biće integrisan sa sistemom elektronskih fakture, preko kojih će se vršiti prijem faktura i generisanje jedinstvenog identifikatora fakture, kao i pregled liste elektronskih faktura.

Prijava na sistem za upravljanje fakturama vrši se preko veb portala – Sistem za upravljanje fakturama, najmanje šemom srednjeg nivoa pouzdanosti elektronske identifikacije. Da bi elektronska faktura bila primljena u navedeni sistem, neophodno je da bude obezbeđen jedinstveni broj korisnika javnih sredstava za dužnika, kao i da elektronska faktura sadrži broj fakture, njen datum datum, broj ugovora i, naravno, iznos duga.

Ukoliko je firmi potreban neki od plaćenih elektronskih računa, moguće je sistem pretraživati, preuzimati i štampati elektronske fakture koje se čuvaju u sistemu elektronskih faktura, a koje su oni izdali i primili.

Sve firme koje izdaju ili primaju elektronske fakture moraju da imaju informacionog posrednika kome će dozvolu za taj rad dati Ministarstvo finansija. Upravo se kroz sistem informacionog posrednika čuvaju elektronske fakture, pa se, u tom smislu, mora obezbediti visok nivo zaštite od gubitaka podataka ili narušavanja integriteta tih podataka i neovlašćenog pristupa.

Prema rečima Bojana Stanića iz Privredne komore Srbije, uvođenje e-fakture doneće uštede privredi, s obzirom na to da se kroz Centralni registar godišnje evidentira i do četiri miliona faktura, koje će se ubuduće izdavati, primati, slati i čuvati digitalno.

„Iz ugla privrede posebno je važno da što će novi digitalni sistem fakturisanja učiniti bržim, efikasnijim, transparentnijim i sigurnijim međusobna plaćanja unutar privatnog, ali i sa javnim sektorom, što bi trebalo da donese bolju naplatu potraživanja, veću likvidnost, ubrzanje poslovnih tokova i smanjenju sive ekonomije i nelojalne konkurencije”, ocenjuje Stanić.

Generalni direktor MK Gruop Mihailo Janković, navodi da su oni još 2019. godine pokrenuli proces digitalizacije faktura u četiri kompanije članice Groupe, a da će, u naredna dva meseca, ova usluga biti dostupna u kompaniji Sunoko i u agrarnim firmama u sastavu MK.

„Uvođenje elektronskih faktura svakako će doprineti velikim uštedama na administrativnim i operativnim troškovima, povećanju efikasnosti i ubrzanju procesa, što je posebno važno za velike sisteme poput MK Grupe, koja godišnje obradi oko 700 hiljada faktura. Imajući u vidu koliko je to manje upotrebljenog papira na nivou privrede, značajan je doprinos i očuvanju životne sredine”, kaže Janković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...