Za mesec dana uvećanje od 1,2 milijarde evra

Devizne rezerve NBS na rekordno visokom nivou

SrbijaVesti

11.10.2021 10:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Devizne rezerve NBS na rekordno visokom nivou Devizne rezerve NBS na rekordno visokom nivou
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra bile na rekordno visokom nivou od kada se prate i iznosile su 16,8 milijardi... Devizne rezerve NBS na rekordno visokom nivou

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra bile na rekordno visokom nivou od kada se prate i iznosile su 16,8 milijardi evra, što je za 1,2 milijardu evra više u odnosu na kraj avgusta.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 149 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, kaže se u zvaničnom saopštenju NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 14.246,0 miliona evra i za 1.061,3 miliona evra su povećane u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru, rezultat je prvenstveno priliva po osnovu dve emisije evroobveznica u evrima u ukupnom iznosu od 1.707,7 miliona evra. Republika Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu, prvi put u svojoj istoriji emitovala „zelenu“ evroobveznicu u nominalnom iznosu od 1,0 mlrd. evra (ročnosti sedam godina, po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto) i istovremeno petnaestogodišnju konvencionalnu evroobveznicu u evrima u nominalnom iznosu od 750 miliona evra što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra, pored pomenute prodaje evroobveznica, ostvareni su i po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto efekat 165,0 miliona evra), upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 199,6 miliona evra). Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (865,5 miliona evra, od čega je 619,8 miliona evra iskorišćeno za otplatu preostalog dela dolarske evroobveznice emitovane 2011. godine) i odlive po drugim osnovima (ukupno 16,1 milion evra).

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 26,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 577,7 miliona evra i bio je za 26,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.702,5 miliona evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto kupila 135,0 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 1.100,0 miliona evra, saopštila je centralna banka naše zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...