uvećanje rezultat aktivnosti narodne banke srbije na domaćem deviznom tržištu

Devizne rezerve u avgustu povećane na 15,87 milijardi evra

BankeNovacSrbijaVesti

9.9.2022 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Devizne rezerve u avgustu povećane na 15,87 milijardi evra Devizne rezerve u avgustu povećane na 15,87 milijardi evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta ove godine iznosile su 15,87 milijardi evra i bile su za 852,7 miliona evra... Devizne rezerve u avgustu povećane na 15,87 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta ove godine iznosile su 15,87 milijardi evra i bile su za 852,7 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, objavila je u petak Narodna banka Srbije.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda, kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13,13 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 796,7 miliona evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 430 miliona evra) i priliva po osnovu prodaje državnih deviznih hartija od vrednosti u iznosu od 336,6 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 39,2 miliona evra, po osnovu donacija 36,9 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (neto 22,9 miliona evra).

Efekat tržišnih faktora u avgustu bio je negativan u neto iznosu od 12,9 miliona evra. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 896,3 miliona evra i bio je za 167,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 6,2 milijarde evra.

Vrednost dinara prema evru u avgustu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto, navodi se u saopštenju.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu kupila 450 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 905 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Tagovi
DINAR EVRO NBS
 • VERA

  10.9.2022 #1 Author

  Ipak oni ne primaju plate za dzabe u NBS.

  Odgovori

 • Dragana

  11.9.2022 #2 Author

  Eto ljudi skupljaju pare

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...