prognoza udruženja industrijskih i trgovinskih komora

DIHK: Nemačka privreda verovatno neće dostići predkrizni nivo do polovine ove godine

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

12.2.2022 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

DIHK: Nemačka privreda verovatno neće dostići predkrizni nivo do polovine ove godine DIHK: Nemačka privreda verovatno neće dostići predkrizni nivo do polovine ove godine
Visoke cene energije i sirovina, i uska grla u nabavci kočiće rast nemačke privrede u ovoj godini, upozorilo je Udruženje nemačkih industrijskih i trgovinskih... DIHK: Nemačka privreda verovatno neće dostići predkrizni nivo do polovine ove godine

Visoke cene energije i sirovina, i uska grla u nabavci kočiće rast nemačke privrede u ovoj godini, upozorilo je Udruženje nemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

DIHK je u takvim uslovima smanjio prognozu rasta najveće evropske privrede u ovoj godini za 0,6 postotnih bodova i sada prognozira da će ove godine porasti za tri odsto, prenosi Seebiz.eu.

„To znači da naš bruto domaći proizvod (BDP) verovatno neće dostići predkrizni nivo pre sredine godine“, izjavio je izvršni direktor DIHK-a Martin Vansleben (Martin Wansleben).

Među značajnijim negativnim činiocima istakao je i manjak kvalifikovanih radnika.

Pored toga, vladine mere za usporavanje klimatskih promena znače i veće troškove za kompanije, pa mnoge strahuju da će se njihova pozicija na svetskim tržištima pogoršati, upozorio je Vansleben.

Većina kompanija manje je optimistična u poslovnim izgledima u ovoj godini – tek njih manje od četvrtine sada očekuje bolje poslovanje u sledećih 12 meseci, pokazuje istraživanje sprovedeno početkom godine među gotovo 28.000 kompanija.

Nemačka vlada za ovu godinu predviđa rast privrede od 3,6 odsto.

  • Zorica S.

    12.2.2022 #1 Author

    Naravno da nece docekati predkrizni blok,Namacka ima dobro organizovanu privredu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...