Sumnje u bezbednost aviona čuvenog američkog proizvođača

Direktor Boeinga pozvan u Senat na svedočenje zbog incidenata

Firme u fokusuSvetVesti

6.6.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Direktor Boeinga pozvan u Senat na svedočenje zbog incidenata Direktor Boeinga pozvan u Senat na svedočenje zbog incidenata
Generalni direktor kompanije Boeing Dejv Kalhun (Dave Calhoun) svedočiće pred odborom američkog Senata 18. juna, nakon niza incidenata koji su izazvali zabrinutost zbog bezbednosti... Direktor Boeinga pozvan u Senat na svedočenje zbog incidenata

Generalni direktor kompanije Boeing Dejv Kalhun (Dave Calhoun) svedočiće pred odborom američkog Senata 18. juna, nakon niza incidenata koji su izazvali zabrinutost zbog bezbednosti i kvaliteta, što je navelo regulatore da ograniče proizvodnju najprodavanijeg modela 737 MAX ove kompanije.

Senator Ričard Blumental (Richard Blumenthal) koji predsedava Stalnim pododborom za istrage, rekao je da će Kalhun svedočiti o nizu problema. Federalna uprava za avijaciju (FAA) zabranila je u februaru Boeingu da poveća proizvodnju modela 737 MAX nakon što je panel vrata eksplodirao tokom leta 5. januara na letu 737 MAX 9 kojim je upravljala Alaska Airlines, prenosi Reuters.

Blumental je rekao da je nakon dve fatalne nesreće 2018. i 2019. godine, koje su odnele 346 života, „Boeing obećao da će prepraviti svoje bezbednosne prakse i kulturu, ali se to obećanje pokazalo kao prazno, i američki narod zaslužuje objašnjenje“.

On je rekao da je Kalhunovo svedočenje neophodan korak za smisleno rešavanje Boeingovih neuspeha, ponovno sticanje poverenja javnosti i vraćanje njegove centralne uloge u američkoj ekonomiji i nacionalnoj odbrani.

Kalhun je izjavio da će se povući do kraja godine kao deo šire reorganizacije menadžmenta, s obzirom na to da se Boeing suočava sa višestrukim vladinim istragama i pritiskom investitora i aviokompanija da pronađe novog generalnog direktora.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je prošlog meseca da je Boeing prekršio svoje obaveze iz sporazuma iz 2021. godine koji je štitio proizvođača aviona od krivičnog gonjenja zbog fatalnih nesreća modela 737 MAX. Boeing se takođe suočava sa krivičnom istragom zbog incidenta sa avionom Alaska Airlinesa.

  • SABRINA

    6.6.2024 #1 Author

    Neko mora da bude odgovoran za ovakve situacije.

    Odgovori

  • Manja

    6.6.2024 #2 Author

    Uvek mora da se nadje krivac… a najlakse je da se sve slomi na jednoj osobi i gurne pod tepih…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.