Završava se javni uvid u izmene i dopune Prostornog plana za Beograd na vodi

„Diskretne intervencije“ na Hali 1 Beogradskog sajma – objavljeno rešenje britanskih arhitekata

InvesticijeSrbijaVesti

21.8.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

„Diskretne intervencije“ na Hali 1 Beogradskog sajma – objavljeno rešenje britanskih arhitekata „Diskretne intervencije“ na Hali 1 Beogradskog sajma – objavljeno rešenje britanskih arhitekata
Britanska arhitektonska kompanija WilkinsonEyre predstavila je planove za revitalizaciju savske obale u Beogradu, među kojima se nalazi i rešenje za Halu 1 Beogradskog sajma,... „Diskretne intervencije“ na Hali 1 Beogradskog sajma – objavljeno rešenje britanskih arhitekata

Britanska arhitektonska kompanija WilkinsonEyre predstavila je planove za revitalizaciju savske obale u Beogradu, među kojima se nalazi i rešenje za Halu 1 Beogradskog sajma, objavila je eKapija na osnovu pisanja specijalizovanog portala e-architect.

Projekat podrazumeva transformaciju ove zgrade u višenamensku destinaciju koja će obuhvatiti tri kulturna objekta, maloprodajne prostore i park.

Oslanjajući se na iskustva stečena na projektima poput Gardens by the Bay u Singapuru i Battersea Power Station u Londonu, kako piše potral e-arhitect, novi dizajn studija WilkinsonEyre fokusira se na betonsku kupolu Hale 1, koja je izgrađena od 1954. do 1957. godine.

„Kao i u slučaju revitalizacije čuvene londonske elektrane Battersea, dizajn uključuje stratešku kombinaciju koja treba da uspostavi ekonomski održivu infrastrukturu i konstantan izvor prihoda“, navodi se u tekstu e-architect, uz ocenu da „dizajn uključuje diskretne intervencije na postojećoj zgradi koje poštuju jedinstvene arhitektonske karakteristike – dramatičnost ogoljenog betonskog plafona i neobičnu kružnu prirodu zgrade“.

Da bi to postigli, WilkinsonEyre je primenio koncept „kutije u kutiji“, odnosno nove elemente, odvojene od glavnog krova. Tri prostora – lirsko pozorište, opera i fleksibilno „black box“ pozorište – okruženi su trgom u prizemlju: prostorom za sezonske pijace, događaje i privremene tezge.

Beogradski sajam / Render: WilkinsonEyre

Maloprodajni, ugostiteljski i drugi sadržaji su raspoređeni u radijalnom dijagramu na prvom i drugom spratu, dok će krovovi pozorišta na trećem spratu nuditi mogućnosti za događaje, restorane, klubove za članove. Ovi prostori će biti povezani pokretnim i običnim stepenicama, visećim mostovima i šetalištima.

Dizajn stavlja akcenat na otvorene parkovske prostore i vizuelne veze između zgrade i reke Save, pritoke Dunava. Zeleni linearni pravac vodi do jednog od dva glavna ulaza u Halu, dok terasasti raspored omogućava lakšu pristupačnost. Fleksibilan raspored pejzaža omogućava korišćenje prostora za svakodnevne aktivnosti, kao i za bogat kalendar kulturnih događaja poput pijaca, kreativnih festivala i programa za zajednicu – navodi se u saopštenju koje je objavio portal e-arhitect.

Otvoreni amfiteatar s pogledom na reku, kako se dodaje, pruža dodatne mogućnosti za celogodišnje aktivnosti.

Sebastien Ricard, direktor WilkinsonEyre naveo je da su kao arhitektonski studio zainteresovani za preobikovanje modernih ili industrijskih zgrada sa nasleđem, „zadržavajući njihov jedinstveni šarm, dok istovremeno osiguravamo njihovu finansijsku održivost“.

Transformacija ove veličanstvene strukture, koja je tako reprezentativna za dizajn 1950-ih, nudi ogromnu priliku da se stvori nešto trajno vredno za Beograd – rekao je Ricard.

U februaru je, kako podseća eKapija, i ministar finansija Siniša Mali potvrdio da je u planu pretvaranje Hale 1 u umetnički prostor koji će imati tri operske scene sa savremenom scenskom tehnikom.

Izmenama i dopunama Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja Grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi, koji je na javnom uvidu do danas, 21. avgusta, predviđeno je da od Beogradskog sajma ostane Hala 1, koja uživa status kulturnog dobra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.