Neophodno dalje povećavanje kamatnih stopa

Zvaničnici Feda poručuju da bitka protiv inflacije još nije dobijena

BankeSvet

9.2.2023 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zvaničnici Feda poručuju da bitka protiv inflacije još nije dobijena Zvaničnici Feda poručuju da bitka protiv inflacije još nije dobijena
Zvaničnici Federalnih rezervi (Fed) naglasili su potrebu za daljim povećavanjem kamatnih stopa, napominjući da postoji i potencijal da cene kreditiranja dostignu viši nivo od... Zvaničnici Feda poručuju da bitka protiv inflacije još nije dobijena

Zvaničnici Federalnih rezervi (Fed) naglasili su potrebu za daljim povećavanjem kamatnih stopa, napominjući da postoji i potencijal da cene kreditiranja dostignu viši nivo od prethodno očekivanog usled kontinuiranih cenovnih pritisaka.

Četiri zvaničnika američke centralne banke, govoreći na različitim događajima, poslala su sličnu poruku – iako je nedavno ublažavanje inflacije dobrodošlo, treba biti na oprezu, jer bitka još nije dobijena, piše Bloomberg.

“Neophodno je da (monetarnu) politiku održavamo na dovoljno restriktivnom nivou. Biće neophodno da to radimo u narednih nekoliko godina kako bismo inflaciju doveli na nivo od dva odsto”, rekao je predsednik Feda u Njujorku Džon Vilijams (John Williams) za Wall Street Journal.

Predstavnica centralne banke Lisa Šalet (Lisa Shalett) u intervjuu za CNN rekla je da je Fed inflaciju ublažio na 6,5 odsto, ali da je do ciljanih dva odsto još dalek put.

„Inflacija je opasna jer stvara iluzije. Kompanije podižu cene deset odsto i uprava veruje da im ide dobro. Ali, to nije istina, sve što su time postigli jeste upravo podizanje cena deset odsto. To šteti akcijama i ekonomiji“, poručila je Šalet.

Komentari koji dolaze nakon izjava predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) podstiču investitore da se nadmeću u procenama o visini kamatne stope američke centralne banke. Tako neki od njih smatraju da bi vrhunac mogla dostići na šest odsto, posebno uzimajući u obzir januarsko “usijanje” na tržištu rada. 

Trenutno, referentna kamatna stopa u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 4,6 odsto.

Kreatori monetarne politike podigli su prošle nedelje osnovnu stopu za četvrtinu procentnog poena na raspon između 4,5 i 4,75 odsto.

U decembru su zvaničnici prognozirali da će kamatne stope dostići 5,1 ove godine, što ukazuje da će biti još nekoliko povećanja za četvrtinu poena.

Investitori su povećali opklade, prognozirajući da će kamatne stope dostići oko 5,15 odsto, što je blizu poslednje prognoze Feda. Ove nedelje je, takođe, postavljeno nekoliko velikih opklada prema kojima bi kamate mogle dostići šest odsto.

  • GOCA BG

    12.2.2023 #1 Author

    Sto u prevodu znaci jos teza godina sa jos vecom inflacijom..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...