Optimizam investitora prelio se preko Atlantika

Ojačali indeksi na evropskim berzama

BerzaEUNovacSvet

8.2.2023 14:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ojačali indeksi na evropskim berzama Ojačali indeksi na evropskim berzama
Evropske berzanske akcije ojačale su u sredu nakon što se optimizam investitora u SAD proširio na Evropu, zbog nagoveštaja Federalnih rezervi da će usporiti... Ojačali indeksi na evropskim berzama

Evropske berzanske akcije ojačale su u sredu nakon što se optimizam investitora u SAD proširio na Evropu, zbog nagoveštaja Federalnih rezervi da će usporiti podizanje kamatnih stopa. Vrednost akcija je porasla nakon obraćanja predsedavajućeg Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) Ekonomskom klubu u Vašingtonu, dan ranije.

Pauel je reagovao na najnoviji izveštaj o zapošljavanju, koji je pokazao da je otvoreno više radnih mesta nego što su ekonomisti predviđali, prenosi Financial Times. Američka tržišta dobro su prihvatila njegove komentare, pa je usledio rast glavnih berzanskih indeksa, a onda se slično raspoloženje prenelo na evropske berze.

Referentni panevropski indeks Stoxx 600 ojačao je za 0,7 odsto, dok je vrednost nemačkog DAX indeksa porasla za 0,9 procenata. Istovremeno, britanski FTSE 100 ojačao je za 0,7 odsto i dostigao rekordan dnevni nivo. Indeks dolara, mera snage američke valute u odnosu na korpu šest valuta, pao je za 0,4 odsto.

Evro je ojačao u odnosu na dolar za 0,3 odsto, na 1,07 dolara. Prinosi na desetogodišnje nemačke državne obveznice porasli su za 0,07 odsto na ukupno 2,37 procenata, kao i za 0,06 odsto u odnosu na desetogodišnji francuski ekvivalent.

  • GOCA BG

    12.2.2023 #1 Author

    Bravo za optimizam investitora,samo dokle ce ih drzati..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...