Predsedavajući Feda ocenio da je inflacija u silaznoj putanji

Berzanski indeksi ojačali nakon obraćanja Pauela

BankeBerzaNovacSvetVesti

8.2.2023 09:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

Berzanski indeksi ojačali nakon obraćanja Pauela Berzanski indeksi ojačali nakon obraćanja Pauela
Glavni berzanski indeksi na Wall Streetu naglo su ojačali nakon što je predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) u utorak najavio da... Berzanski indeksi ojačali nakon obraćanja Pauela

Glavni berzanski indeksi na Wall Streetu naglo su ojačali nakon što je predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) u utorak najavio da bi centralna banka mogla da nastavi svoju kampanju povećanja kamatnih stopa, jer je inflacija u silaznoj putanji.

Industrijski Dow Jones indeks porastao je za 0,78 odsto, referentni S&P 500 za 1,29 procenata, a tehnološki Nasdaq za 1,29 odsto, prenosi CNBC. Jačanje indeksa usledilo nakon što su investitori pozitivno reagovali na Pauelove komentare o dezinflaciji.

„Dezinflatorni proces, proces snižavanja inflacije počeo je u sektoru robe, ali predstoji dug put. Ovo su veoma rane faze dezinflacije“, naveo je Paule u obraćanju Ekonomskom klubu u Vašingtonu. Pauel je kasnije u diskusiji rekao da bi FED mogao da bude primoran da deluje agresivnije, što bi na kratko moglo da uplaši investitore.

„Realnost je da ćemo reagovati na podatke, Dakle, ako nastavimo da dobijamo, na primer, snažne izveštaje o tržištu rada ili izveštaje o višoj inflaciji, može biti slučaj da moramo da uradimo više i da podignemo (kamatne) stope više nego što je planirano“, rekao je Pauel.

Pauel je prošle nedelje, nakon što je Fed povisio kamatne stope za 0,25 odsto, rekao da centralna banka veruje da ostvaruje solidan napredak u smanjenju inflacije. Investitori su te komentare ocenili kao nagoveštaj ublažavanja monetarne politike Feda, što je pokrenulo rast vrednosti berzanskih akcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...