Najmanji rast kamatnih stopa od marta 2022.

Federalne rezerve povećale referentnu kamatu za 0,25 odsto

BankeBerzaInvesticijePoslovanjeSvet

1.2.2023 20:27 Autor: Marko Andrejić 2

Federalne rezerve povećale referentnu kamatu za 0,25 odsto Federalne rezerve povećale referentnu kamatu za 0,25 odsto
Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) povećala je u sredu kamatne stope, osmi put za godinu dana, za novih 0,25 odsto. To je najmanji rast... Federalne rezerve povećale referentnu kamatu za 0,25 odsto

Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) povećala je u sredu kamatne stope, osmi put za godinu dana, za novih 0,25 odsto. To je najmanji rast kamata od marta prošle godine, posle četiri uzastopna povećanja od po 0,75 procenata i jednog od 0,5 odsto.

Guverneri Feda usporili su tempo kako bi sebi dali više vremena da vide kako oštrija monetarna politika utiče na ekonomiju, ali su nagovestili da se može očekivati još povećanja kamata u borbi protiv inflacije.

Najnovijim povećanjem ukupan rast kamata od sredine 2022. godine dostigao je 375 baznih poena.

Zvaničnici Feda proglasili su povećanje kamatne stope od 25 baznih poena, što će podići ukupnu referentnu stopu na federalne fondove na nivo između 4,50 i 4,75 odsto, najviši od 2007. godine.

„Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) predviđa da će biti potrebna dalja podizanja kamatnih stopa kako bi monetarna politika bila u skladu sa vraćanjem stope inflacije na dva odsto. U određivanju obima daljih podizanja, komitet će uzeti u obzir kumulativni učinak dosadašnjeg zaoštravanja monetarne politike, kašnjenja u prenošenju efekata zaoštravanja, kao i način na koji će se stvari odvijati na privrednom i finansijskom planu“, navodi se u saopštenju Feda.

Foto: Beta-AP

Rast cena u SAD koji je u junu prošle godine dostigao rekordnih 9,1 odsto, od tada se nalazi u konstantnom padu, pa je u decembru iznosio 6,5 odsto na međugodišnjem nivou.

„Inflacija je donekle usporila, ali ostaje povišena“, navodi se u saopštenju Feda.

Na sastanku 22. marta američka centralna banka će objaviti novu projekciju za kretanje cena zaduživanja, kao i novo predviđanje za maksimalnu vrednost referentne kamatne stope, najavio je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) na konferenciji posle najnovije odluke o kamatama.

„Nemamo želju da previše pooštrimo monetarnu politiku, ali se ne plašimo da uradimo ono što treba da se uradi“, rekao je Pauel i dodao da je moguće da krajnja stopa bude i viša od predviđanja iz decembra (5,25 odsto).

On je naveo da je FOMC po prvi put mogao da zaključi da je počeo proces dezinflacije.

Docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Svetozar Tanasković ocenio je ranije danas u razgovoru za Biznis.rs da je politika Federalnih rezervi na putu da ostvari plan „mekog spuštanja“ ekonomije, odnosno dovoljno brzog i odlučnog podizanja kamatnih stopa kako bi se inflacija vratila pod kontrolu u razumnom roku i izbegla recesija.

Sa trenutnim nivoom kamata jasno je da će Fed na naredna dva zasedanja imati bar jedno povećanje kamatnih stopa, pri čemu je verovatnije da će se odlučiti za povećanje kamata na oba sastanka. Ono što je od većeg interesa je intenzitet povećanja, odnosno da li će se sada pristupiti finom podešavanju, imajući u vidu da je tokom 2022. godine Fed vrlo odlučno zatezao monetarni kaiš sa povećanjima stope od po 0,75 procentnih poena“, rekao je Tanasković za naš portal.

  • SUNCOKRET

    2.2.2023 #1 Author

    Mozda bi mogli malo da smanje štampanje dolara bez pokrića pa bi to svakako jusporfilo inflaccijju.

    Odgovori

    • Aleksandar

      2.2.2023 #2 Author

      Jako si pametan. Ajde malo više pročitaj u vezi ekonomije, ne samo na fbu.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...