Prvi znaci usporavanja tempa rasta kamatnih stopa

Federalne rezerve povećale referentnu kamatu za 0,5 odsto

BankeBerzaIzdvajamoSvet

14.12.2022 20:37 Autor: Marko Andrejić 3

Federalne rezerve povećale referentnu kamatu za 0,5 odsto Federalne rezerve povećale referentnu kamatu za 0,5 odsto
Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) povećala je u sredu kamatne stope, peti put od juna, za novih 0,5 odsto. Posle četiri uzastopna podizanja... Federalne rezerve povećale referentnu kamatu za 0,5 odsto

Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) povećala je u sredu kamatne stope, peti put od juna, za novih 0,5 odsto. Posle četiri uzastopna podizanja kamata od po 0,75 procenata, ovog puta je rast nešto manji, čime je Fed pokazao da je spreman za postepeno usporavanje tempa monetarnog zatezanja jer se pojavljuju prvi znaci „hlađenja“ inflacije.

Ipak, zvaničnici su jasno stavili do znanja da očekuju nastavak borbe protiv visokih cena i sledeće godine.

Najnovijim povećanjem je ukupan rast kamata od sredine 2022. godine dostigao 350 baznih poena.

Zvaničnici Feda proglasili su povećanje kamatne stope od 50 baznih poena, što će podići ukupnu referentnu stopu na federalne fondove na nivo između 4,25 i 4,5 odsto, najviši od 2007. godine.

Oni očekuju da će kamatne stope podići na 5,1 odsto do kraja 2023. godine, što sugeriše da će izvršiti korekcije u vrednosti od još tri četvrtine procentnog poena. To će sledeće godine povećati troškove zaduživanja za pola procentnog poena više nego što su zvaničnici ranije očekivali.

Takođe očekuju da će zadržati visok nivo kamata nešto duže – predviđaju da će njihova referentna stopa iznositi 4,1 odsto na kraju 2024. godine, u odnosu na 3,9 odsto koliko su ranije očekivali.

FED / Foto: Youtube screenshot

Centralni bankari očekuju da će nezaposlenost značajno porasti sledeće godine i da bi mogla da skoči na 4,6 odsto sa sadašnjih 3,7 procenata, i da ostane na visokom nivou godinama. Očekuje se da će privredni rast 2023. godine biti mnogo slabiji nego što se ranije očekivalo, gurajući tako privredu na ivicu recesije.

„Komitet očekuje da će dalja podizanja kamatnih stopa u ciljanom opsegu biti dovoljna da se održi monetarna politika koja vodi ka smanjenju stope inflacije na dva odsto“, navodi se u saopštenju.

Fed sada predviđa usporavanje inflacije na 3,1 odsto tek u 2023. godini, u odnosu na prethodnu prognozu iz septembra kada je predviđeno da će inflacija pasti na 2,8 procenata. Takođe je drastično smanjio svoju prognozu rasta za 2023. godinu, za koji sada očekuje da će biti 0,5 odsto u odnosu na prethodno očekivanih 1,2 odsto.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) smatra da američkoj centralnoj banci treba „značajno više dokaza da je inflacija usporila“ pre nego što bi krenula u relaksaciju monetarne politike.

„Inflatorni rizici su i dalje asimetrični naviše iako su oktobarski i novembarski izveštaji o potrošačkim cenama bili dobrodošle vesti“, rekao je Pauel na konferenciji za novinare nakon objavljivanja najnovije odluke.

Kada je reč o sledećem sastanku Feda koji će biti održan 1. februara 2023. godine, Pauel je rekao da je prerano da se govori o odlukama koje će tada biti prikladne.

„Nemam sud o tome kakvo podizanje će biti dobra odluka za sledeći sastanak. Mislimo da zaoštravanje manjeg obima može da bude prikladno“, dodao je predsednik Feda i još jednom ponovio da će ishod sastanka zavisiti od dostupnih ekonomskih podataka.

Američko tržište očekuje kamate do pet odsto

„Očekivanja američkog tržišta kapitala, na osnovu kalkulacija koje primenjuje, jesu da će ključne kamatne stope u SAD ići do nivoa od pet procentnih poena u 2023. godini, dok tržišni učesnici u Evropi računaju da će kamate biti na nivou od oko tri procentna poena, što sve ukazuje na to da će na predstojećim sastancima Feda i Evropske centralne banke (ECB) vrlo verovatno uslediti povećanje kamatnih stopa“, ocenio je danas u razgovoru za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić.

Šef katedre za ekonomiju i finansije Beogradske bankarske akademije Branko Živanović procenjuje da će referentne kamatne stope Feda i ECB rasti do kraja prvog kvartala 2023. godine za 0,25 do 0,5 procentnih poena.

Tagovi
FED KAMATA
  • GOCA BG

    14.12.2022 #1 Author

    Da,prvi znaci hladjenja inflacije ali da li ce potrajati to cemo videti…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    14.12.2022 #2 Author

    Visoke su kamate. Kad se zahukta teško se obuzdava inflacije. Pogotovo kada je standard lošiji

    Odgovori

  • CUPKA

    15.12.2022 #3 Author

    Neizvesno je sve. Samo mozemo da se nadamo boljem.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...