hidroelektrana remontom dobila povećanu snagu

Đedović Handanović: Đerdap 1 i dalje jedan od stubova elektroenergetskog sistema Srbije

SrbijaVesti

8.12.2023 16:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Đedović Handanović: Đerdap 1 i dalje jedan od stubova elektroenergetskog sistema Srbije Đedović Handanović: Đerdap 1 i dalje jedan od stubova elektroenergetskog sistema Srbije
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je u petak da je hidroelektrana Đerdap 1 jedan od stubova elektroenergetskog sistema države i... Đedović Handanović: Đerdap 1 i dalje jedan od stubova elektroenergetskog sistema Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je u petak da je hidroelektrana Đerdap 1 jedan od stubova elektroenergetskog sistema države i da je revitalizacijom obezbeđen njen duži radni vek, kao i veća proizvodnja i pouzdanost u radu.

„Hidroelektrana Đerdap 1 je više od pet decenija ponos srpske hidroenergetike i uspešno urađenom revitalizacijom biće to sigurno i narednih 30 do 40 godina, on je deo istorije, ali će završetkom revitalizacije biti i deo budućnosti Srbije“, poručila je Đedović Handanović povodom obeležavanja završetka revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane, saopštilo je ministarstvo.

Kako je navela, hidroelektrana je remontom dobila povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost.

„Revitalizacijom smo uvećali kapacitet hidroelektrane i praktično dobili novih 100 zelenih megavata. Hidroelektrana Đerdap 1 daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti sistema i trenutno učestvuje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 23 odsto. Velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova našeg elektroenergetskog sistema, kao i veliki i stabilni proizvođači zelene energije, a planiramo da gradimo i nove reverzibilne hidroelektrane, pre svega reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, što je važno zbog stabilnosti snabdevanja i integracije novih elektrana koje koriste energiju sunca i vetra“, navela je ministarka.

Podsetila da je u obnovu Đerdapa 1 uloženo više od 180 miliona evra.

Glavni isporučilac opreme je ruska firma Silovije mašini, deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama, a izvođači su bili radnici nekoliko domaćih firmi.

Obeležavanju kraja revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane prisustvovali su v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harcenko i predstavnici  ruske firme Silovije mašini.

„Veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane već je pokazao odlične rezultate. Proizvodnja je nadmašila projektovanu godišnju od 1,5 milijardi kWh, a postavljen je dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh“, izjavio je v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković.

On je poručio da EPS nastavlja revitalizacije u hidro sektoru, a najznačajniji projekti su modernizacija Vlasinskih hidroelektrana, Bistrice, Potpeć i Đerdap 2.

  • SHALIMAR

    10.12.2023 #1 Author

    Lepa vest svakako,sto sad imamo remontom cime da se pohvalimo

    Odgovori

  • CIGI

    10.12.2023 #2 Author

    Jo’s samo d’s se ne krade struja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...