Obnova će doprineti i dužem radnom veku

Posle modernizacije HE Đerdap imaće za 10 odsto veću proizvodnju

Srbija

2.10.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Posle modernizacije HE Đerdap imaće za 10 odsto veću proizvodnju Posle modernizacije HE Đerdap imaće za 10 odsto veću proizvodnju
U hidroelektrani Đerdap 1 u toku je kraj revitalizacije najveće dunavske hidroelektrane (HE) koja će, po završetku obnove imati veću snagu i pouzdanost, duži... Posle modernizacije HE Đerdap imaće za 10 odsto veću proizvodnju

U hidroelektrani Đerdap 1 u toku je kraj revitalizacije najveće dunavske hidroelektrane (HE) koja će, po završetku obnove imati veću snagu i pouzdanost, duži radni vek za narednih 30 do 40 godina i godišnju proizvodnju veću za oko 10 odsto.

Iz Elektroprivrede Srbije kažu da je do sada modernizovano pet i završava se obnova poslednjeg agregata A3.

Nominalna aktivna snaga svakog agregata posle revitalizacije je 190 megavata, a pre je bila 171 MW, što znači da se revitalizacijom elektrane dobila jedna nova elektrana, instalisane snage veće od 100 MW. Po završetku revitalizacije HE Đerdap 1 imaće snagu 1.140 MW, piše RT Vojvodine.

„Montaža je pri kraju i uskoro se očekuje i prvo pokretanje agregata, primopredajna ispitivanja i u novembru sinhronizacija agregata na mrežu“, rekao je Radomir Mitrović, direktor za proizvodnju ogranka EPS HE Đerdap.

Stručni timovi Elektroprivrede Srbije, HE Đerdap, stručnjaci domaćih naučnih institucija i ruske firme Silovije mašini znanjem i radom uspešno vode revitalizaciju HE Đerdap 1.

U revitalizovane agregate ugrađena je najmodernija oprema domaćih i svetskih proizvođača.

Glavni isporučilac opreme je ruska firma Silovije mašini iz Sankt Petersburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama.

Izvođači radova su radnici HE Đerdap 1, Goša montaže, Đerdap usluga, ATB Sever iz Subotice, Jadrana, Kolubara metala, kao i stručnjaci instituta Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

Agregat A3 zaustavljen je 1. septembra 2022. godine posle 51 godine, šest meseci i 27 dana rada i zvanično je počela šesta etapa revitalizacije đerdapske hidroelektrane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...